Jak zostać stulatkiem bez Alzheimera
Mówią, że demencja, to cena, którą płacimy za naszą długowieczność. Na szczęście odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko zachorowania.
Alzheimer zaczyna się w mózgu, gdzie odkładają się złogi białka. Wywołują one procesy chemiczne szkodzące komórkom nerwowym: coraz słabiej przewodzą impulsy (stąd m.in. utrata pamięci). Naukowcy wciąż szukają leku na tę chorobę. Dzięki temu odkryli, że można z nią walczyć, dobrze się odżywiając.
Jedzmy jak najczęściej: warzywa, owoce, ziarna, orzechy, oleje tłoczone na zimno. Doprawiajmy ziołami. Przyda się codziennie szczypta kurkuminy: przeciwutleniacza poprawiającego pracę mózgu (jest w kurkumie i curry). Pijmy 2-3 filiżanki kawy dziennie. Ograniczajmy: tłuszcze nasycone (głównie zwierzęce, jak masło, smalec), cukier, sól - bo szkodzą neuronom.
Pomidory
Zawierają flawonoidy (twz. przeciwutleniacze), które wyłapują i neutralizują szkodliwe substancje zagrażające komórkom nerwowym. Zapobiegają też żylakom, obniżają cholesterol, działają moczopędnie i przeciwwirusowo. Potrzebujemy ich co najmniej 1 g dziennie, co znaczy, że jak najczęściej powinniśmy jadać owoce i warzywa (bo zawierają one flawonoidy, np. 1 kg pomidorów - 40 mg ).
Gdzie jeszcze znajdziesz flawonoidy: w papryce, sałacie, brokułach, kapuście, jagodach, czarnych porzeczkach, aronii, winogronach, jabłkach, wiśniach, truskawkach.
Makrela
Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są głównym budulcem tkanki nerwowej. Wspomagają one pracę i regenerację neuronów, działają też przeciwzapalnie. Ponadto NNKT obniżają poziom cholesterolu, poprawiają krążenie i zapobiegają zakrzepom. Dietetycy zalecają jeść 2-3 porcje, czyli ok. 0,45 kg tłustych ryb (jak np. makrela) tygodniowo lub pić 1-2 łyżki oliwy dziennie.
Gdzie jeszcze znajdziesz NNKT: w łososiu, tuńczyku, śledziach, tłoczonym na zimno oleju rzepakowym.
Kurczak
To dobre źródło koenzymu Q10, który dostarcza energii komórkom mózgowym, dotlenia je i pobudza do wzrostu oraz odnowy. Ponadto poprawia wydolność mięśnia sercowego oraz ujędrnia skórę. Przyda nam się ok. 30 mg koenzymu Q10 dziennie, tymczasem w pokarmie jest go mało (10 dag kurczaka - 0,3 mg), dlatego warto porozmawiać z lekarzem o suplementowaniu.
Gdzie jeszcze znajdziesz koenzym Q10: w wątróbce wieprzowej, sardynkach, śledziach, pstrągu, oleju rzepakowym, czarnych porzeczkach, brokułach, grochu i jogurcie.
Kasza gryczana
Zwiera dużo selenu, który wzmacnia błony komórkowe, dzięki czemu mają szansę się obronić przed wnikaniem szkodliwych związków. Jego niedobór prowadzi do pogorszenia sprawności umysłowej. Selen zapobiega też nowotworom, zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Jest niezbędny tarczycy. Należy spożywać 55 mikrogramów selenu dziennie. 10 dag kaszy gryczanej zawiera blisko 15 proc. tej dawki.
Gdzie jeszcze znajdziesz selen: w łososiu, jajkach, orzechach włoskich i brazylijskich, drożdżach.
Konsultacja: Martyna Olivares- -Skibniewska, dietetyczka