Jak zrobić nalewkę z jagód głogu?
Owoce głogu wzmacniają ściany żył i tętnic, dzięki naturalnemu składnikowi, rutynie. Ponoć jeśli przed lub bezpośrednio po ataku serca zażyjemy rutynę zmniejszy ona skutki zawału. Przyjmowana regularnie obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza ból przy anginie. Głóg poprawia koncentrację i oczyszcza umysł. Wzbogać swoją apteczkę o nalewkę z głogu.
- 550g owoców głogu
- 1 litr wódki
Jagody głogu należy dokładnie umyć. Owoce powinny być czerwone i zbierane jesienią. Usuń łamliwe łodyżki i umyj jagody. Po umyciu przełóż je do czystego słoika. Zalej je wódką ponad ich poziom, tak by wódka przykryła jagody.
Jeżeli masz mały ręczny blender, zmiksuj jagody i wódkę na jednolitą miksturę. Gdy nie posiadasz małego blendera, przełóż jagody do robota kuchennego i zmiksuj. Przelej do słoika ze szczelnym zamknięciem. Po zamknięciu słoika przechowuj go w ciemnym, chłodnym miejscu przez okres 6 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikiem.
Gdy upłynie okres sześciu tygodni przelej nalewkę przez gęste sitko lub gazę. Otrzymaną nalewkę przelej do ciemnej butelki. Nalewkę można spożywać od razu. Dla dorosłych 2ml (parę kropel) dziennie. Najprostszy sposób spożywania nalewki jest zakropić parę kropel do małej szklanki wody i wypić.