Jak zrobić napar z dzikiej róży na przeziębienie?
Dzika róża ma 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i 100 razy więcej niż jabłka. Jest idealna na przeziębienie, katar, grypę, infekcje i... choroby stawów. Wzmacnia i zwiększa odporność. Pektyny działają moczopędnie, a kwasy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Napar z dzikiej róży jest zaś skutecznym domowym remedium na różnego rodzaju infekcje.
Gdy róża przekwita, powstaje owoc zwany pozornym (rzekomym). Zbieramy go, gdy przybierze intensywną czerwoną barwę.
Owoce kroimy i suszymy w piekarniku.
Aby przygotować napar (podawany np. podczas przeziębienia), 2,5 g rozdrobnionych owoców zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Następnie przecedzamy go i pijemy. Kurację powtarzamy 3-4 razy dziennie.