Reklama

Jak zrobić napar z dzikiej róży na przeziębienie?

Dzika róża ma 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i 100 razy więcej niż jabłka. Jest idealna na przeziębienie, katar, grypę, infekcje i... choroby stawów. Wzmacnia i zwiększa odporność. Pektyny działają moczopędnie, a kwasy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Napar z dzikiej róży jest zaś skutecznym domowym remedium na różnego rodzaju infekcje.

Dzika róża ma 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i 100 razy więcej niż jabłka. Jest idealna na przeziębienie, katar, grypę, infekcje i... choroby stawów. Wzmacnia i zwiększa odporność. Pektyny działają moczopędnie, a kwasy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Napar z dzikiej róży jest zaś skutecznym domowym remedium na różnego rodzaju infekcje.

Gdy róża przekwita, powstaje owoc zwany pozornym (rzekomym). Zbieramy go, gdy przybierze intensywną czerwoną barwę.

Owoce kroimy i suszymy w piekarniku.

Aby przygotować napar (podawany np. podczas przeziębienia), 2,5 g rozdrobnionych owoców zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Następnie przecedzamy go i pijemy. Kurację powtarzamy 3-4 razy dziennie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przeziębienie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy