Reklama

Jak zrobić naturalny olejek pomarańczowy?

Olejek pomarańczowy naturalny ma wspaniały zapach świeżego owocu. Olejek posiada właściwości uspokajające. Wzbudza też apetyt i stymuluje układ trawienny. Aromatyzowanie powietrza olejkiem pomarańczowym pozwala pokonać dolegliwości żołądkowe. Przygotuj własny naturalny olejek pomarańczowy.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • skórka z pomarańczy
  • wódka

Zaczynamy od ususzenia skórki pomarańczy. Przygotowując skórkę do suszenia należy ją dokładnie oczyścić z białej otoczki, która jest gorzka. Pokrój skórkę na większe kawałki. Przełóż skórkę na papier i pozostaw do wysuszenia. Postaw skórkę do suszenia przy grzejniku, a skórka będzie już sucha za kilka godzin. Możesz włożyć skórkę do suszarki do owoców i warzyw lub ususzyć skórkę w piekarniku. Skórka jest ususzona jeżeli jest twarda i się kruszy.

Wysuszoną skórkę pomarańczy przechowuj w suchym i szczelnym pojemniku. Sporządzając olej pomarańczowy zaczynamy od ułożenia suchej skórki do słoika. Zalewamy skórkę wódką, aż ponad poziom skórki. Nie musi to być wódka z najwyższej półki. Świetnie sprawdzi się ta trochę tańsza. Zakręć słoik i mocno nim potrząśnij. Odstaw do zmacerowania się skórki. Potrząsaj słoikiem kilka razy na dzień lub jak ci pasuje. Zostaw słoik na 4 do 7 dni. Alkohol zacznie wyciągać kolor i olej ze skórki.

Reklama

Gdy już odstoi odpowiednią ilość czasu i kolor będzie mocno pomarańczowy, wówczas przecedź olej. Przelej całą zawartość słoika przez gazę. Skórki wyrzuć, a pozostały olej przelej do czystej buteleczki. Pozostaw butelkę otwartą, przyłóż ręcznik papierowy na wierzch. Dzięki temu alkohol wyparuje pozostawiając czysty, pachnący olej pomarańczowy. Po paru dniach zdejmij papier i zakręć butelkę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy