Jak zrobić syrop z czereśni na dnę moczanową?
Dna moczanowa jest chorobą, która powoduje ogromny ból. Występuje najczęściej u osób, które mają wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. W tej chorobie najbardziej narażone są stawy. Moczany, które odkładają się w stawach ranią tkankę i wywołują stan zapalny. Czereśnie mają właściwości przeciwzapalne i neutralizują nadwyżki kwasu moczowego. Dowiedz się, jak przygotować syrop z czereśni na dolegliwości związane z dną moczanową.
- 1 łyżka soku z cytryny
- 450g świeżych czereśni
- 470ml wody
- 2 łyżki miodu
Umyj czereśnie i wyciągnij pestki. Wrzuć czereśnie do garnka i dodaj miód. Podgrzej owoce na małym ogniu. Wyłącz ogień pod garnkiem, gdy stwierdzisz, że jego konsystencja ci odpowiada.
Zostaw miksturę do ostygnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy czas stygnięcia minie dolej wodę i zagotuj jeszcze raz. Zmiksuj mieszankę do jednolitej konsystencji.
Gotuj dopóki mikstura będzie miała konsystencję syropu. Gdy to nastąpi przecedź syrop przez gazę i przelej do butelki. Syrop jest gotowy do spożycia. Do szklanki wody gazowanej dodaj 2 łyżki syropu i pij. Możesz dodać odrobinę soku z cytryny.