Jak zrobić wino koperkowe na kobiecie dolegliwości?
Koperek jest niepozornym ziołem, które ma niesamowite terapeutyczne właściwości. Od starożytności był stosowany do regulowania poziomu hormonów i łagodzenia problemów trawiennych.Jaki jest najbardziej przyjemny sposób, dzięki któremu możesz skorzystać z leczniczych właściwości koperku? Oczywiście wino koperkowe. Poniżej znajdziesz na nie przepis.
- 20 łyżek koperku
- 1 litr wina
- 3 łyżki miodu
Zmniejsza bolesność miesiączek, pomaga unormować nieregularne cykle menstruacyjne. Wywołuje miesiączki przy ich braku (jest niesamowitym źródłem roślinnego odpowiednika estrogenu, dzięki temu znajduje zastosowanie w powyższych przypadłościach).
Poprawia trawienie, łagodzi niestrawności i wzdęcia.
Posiada również właściwości przeciwstarzeniowe oraz zmiękcza i uelastycznia skórę.
Najlepiej używać wyhodowanego u siebie i zasuszonego koperku. Wsyp 20 łyżek koperku do słoika. Zalej go winem i miodem. Zamieszaj delikatnie i zamknij szczelnie słój.
Pozostaw wino do macerowania się na 7 dni. Po upływie tego czasu przecedź je i przelej do ciemnej butelki. Przechowuj w lodówce. W celach terapeutycznych należy pić po 50 ml trzy razy dziennie, najlepiej na 15 minut przed posiłkiem.
Wino koperkowe może być stosowane jako lekki napój. Wystarczy rozcieńczyć je wodą. Jedną łyżkę wina należy rozcieńczyć w szklance wody. Można je pić w takiej postaci przez 15-20 dni.
Ostrzeżenia! Kobiety, które maja podwyższony poziom estrogenu nie powinny pić wina koperkowego. Kobiety w ciąży nie powinny przyjmować koperku w ilości większej, niż 5 g dziennie.
Koperek przyjmowany w dużych ilościach może wywołać biegunki lub częste bóle głowy.