Jaka dieta przy kandydozie?
Jej podstawą jest eliminacja wszelkich cukrów, które są podstawową pożywką dla grzybów candida. Chodzi nie tylko o produkty zawierające cukier, ale także drobno mieloną mąkę, owoce, soki i alkohol. Podstawą diety podczas kuracji powinny być warzywa bogate w witaminę C – grzyby fatalnie czują się w kwaśnym środowisku.
Jogurt, zsiadłe mleko czy kefir pomogą zwalczyć grzybicę, przywracając prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Nie mogą zawierać dodatków cukru ani owoców.
Wyeliminuj białą mąkę pszenną, jasną żytnią, ryż, kasze z pszenicy (np. kuskus). Możesz jeść produkty z mąki pełnoziarnistej – np. chleb bezdrożdżowy na zakwasie.
To podstawa diety antygrzybiczej i główne źródło witamin podczas kuracji. Wskazane są zwłaszcza kiszonki oraz bogate w witaminę C: paprykę lub warzywa kapustne.
Cukier w każdej postaci jest tym, co grzyby lubią najbardziej. Jeśli będziesz konsekwentnie go unikać, masz dużą szansę skutecznie pozbyć się kandydozy.