Reklama

Jaka dieta przy kandydozie?

Jej podstawą jest eliminacja wszelkich cukrów, które są podstawową pożywką dla grzybów candida. Chodzi nie tylko o produkty zawierające cukier, ale także drobno mieloną mąkę, owoce, soki i alkohol. Podstawą diety podczas kuracji powinny być warzywa bogate w witaminę C – grzyby fatalnie czują się w kwaśnym środowisku.

Jedz przetwory mleczne

Jogurt, zsiadłe mleko czy kefir pomogą zwalczyć grzybicę, przywracając prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Nie mogą zawierać dodatków cukru ani owoców.

Wystrzegaj się mąki i kasz

Wyeliminuj białą mąkę pszenną, jasną żytnią, ryż, kasze z pszenicy (np. kuskus). Możesz jeść produkty z mąki pełnoziarnistej – np. chleb bezdrożdżowy na zakwasie.

Na okrągło chrup warzywa

To podstawa diety antygrzybiczej i główne źródło witamin podczas kuracji. Wskazane są zwłaszcza kiszonki oraz bogate w witaminę C: paprykę lub warzywa kapustne.

Weź rozwód z cukrem

Cukier w każdej postaci jest tym, co grzyby lubią najbardziej. Jeśli będziesz konsekwentnie go unikać, masz dużą szansę skutecznie pozbyć się kandydozy.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy