Jaką rybę wybrać?
Dużo mówi się o niedoborach witaminy D. Wiemy, że znaleźć ją można w rybach, jednak często słyszymy, że są one zanieczyszczone różnymi trującymi substancjami.
Sięgnijmy zatem po nasze poczciwe śledzie. Danie z nich wyjdzie nam na dobre.
Śledzie to ważne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Mimo że zawierają pokaźną dawkę tłuszczu - około 16 gramów w 100 gramach ryby - są niskokaloryczne. Tłuszcz śledzi stanowią w znakomitej większości pożądane dla zdrowia jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To im przypisuje się dobroczynny wpływ na układ sercowo naczyniowy, w tym zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych, regulowania ciśnienia tętniczego krwi oraz poziomu cholesterolu.
Mają korzystny wpływ na system immunologiczny - zwiększają naszą odporność na wiosenne zarazki.
Oprócz witaminy D, śledzie dostarczą nam również witaminę A i E, która obok działania przeciwmiażdżycowego ma zdolność hamowania procesów starzenia komórek.