Reklama

Jaką sałatę wybrać?

Są niskokaloryczne (ok. 12 kcal w 100 g), ale bardzo wartościowe.

Dostarczają witamin z grupy B, wit. A, C, E i PP oraz mikroelementów: fosforu, jodu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Cennym ich składnikiem jest chlorofil. Oczyszcza on organizm, dodaje energii, poprawia trawienie i odporność. By zachować wartość sałaty, należy ją myć krótko, w zimnej wodzie. Rwać na kawałki palcami (nie kroić). Polewać sosem tuż przed podaniem.

Lodowa

Jej kruche liście świetnie komponują się z ogórkami (świeżymi i kiszonymi), papryką, pomidorami, kukurydzą, zielonym groszkiem, grejpfrutem i pomarańczą. A także sosami jogurtowymi z dodatkiem koperku, ziół prowansalskich, czosnku. Pasuje do fety, serów pleśniowych, pieczonego lub grillowanego kurczaka. W folii i w lodówce można ją przechować przez kilka dni.

Reklama

Masłowa

Jej liście są lekko słodkawe. Smakują na kanapkach z żółtym serem czy wędliną. I z dodatkiem lekkich sosów na bazie oliwy lub śmietany. Znakomita jest z jajkami na twardo, rzodkiewkami, pomidorami, avocado, koperkiem, szczypiorkiem. Szybko więdnie; w lodówce, owinięta w wilgotny papier, wytrzymuje 1-2 dni.

Rzymska

Jej zewnętrzne liście są gorzkawe, wewnętrzne słodkie i delikatniejsze od sałaty masłowej. Doskonale łączy się smakowo z pomidorami, serem pleśniowym, orzechami oraz oliwą, sosami majonezowymi (z dodatkiem czosnku, bazylii i oregano). Można ją też dusić na oliwie z czosnkiem. Przechowywana w lodówce wytrzymuje tydzień.

Dębolistna

Nazywana też czerwoną karbowaną. Ma delikatny, orzechowy smak. Świetnie komponuje się z innymi sałatami (jako kolorystyczne urozmaicenie), sosem winegret, pieczarkami, łagodnymi serami i sosami na bazie śmietany. Przechowywać nie dłużej niż 2 doby.

Endywia

Ma pikantny, lekko gorzkawy smak. Zawiera więcej mikroelementów niż inne sałaty. Smakuje z ostrymi serami z dodatkiem orzechów, z sosem koperkowoziołowym (np. z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi) i czosnkowo-ziołowym. Można ją gotować i dusić. Trzymać do tygodnia w lodówce w wilgotnej ściereczce.

Rukola

Ma ostry smak. Znakomicie daje się łączyć z innymi sałatami, szpinakiem, pomidorami, czosnkiem, mozzarellą, jajkami, twarogiem, kawałkami grillowanego kurczaka, prażonymi orzechami. Przyprawia się ją miodem lub sosem winegret. Przechowuje się w lodówce, w wilgotnej ściereczce, przez kilka dni.

Cykoria

Jej liście mają gorzkawy smak. Doskonale smakują z serami pleśniowymi, majonezem z dodatkiem ziół, z orzechami, a także z cząsteczkami mandarynek i słodkimi gruszkami. Można ją podsmażać na oliwie. Trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez tydzień.

Roszponka

Ma bardzo aromatyczne listki o orzechowym smaku. Używa się jej do surówek, duszenia. Można z niej ugotować zupę (tak jak ze szczawiu). Smakuje z winegretem lub delikatnymi sosami na bazie oliwy. W foliowym woreczku i w lodówce wytrzymuje 2-3 dni.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: sałaty | rukola | cykoria
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy