Reklama

Jakie choroby możemy podejrzewać, gdy zauważymy zmiany na paznokciach?

Łamliwe paznokcie, na których pojawiają się przebarwienia, to nie tylko estetyczny defekt. To może być sygnał, ze w organizmie zaczynają rozwijać się schorzenia. Pogorszenie stanu paznokci bywa symptomem niedoborów żywieniowych, chorób wątroby, a nawet nowotworu.

Dbanie o paznokcie sprowadza się na ogół wyłącznie do kwestii estetycznych. Starannie wykonany manikiur poprawia nam samopoczucie, będąc dopełnieniem eleganckiego wizerunku.

Gdy paznokcie zaczynają się gorzej prezentować, tym chętniej przykrywamy je lakierem, nie przykładając zbyt dużej wagi do problemu. Nie należy go tymczasem bagatelizować - osłabione, łamliwe paznokcie, na których pojawiają się przebarwienia, to nie tylko urodowy defekt. Ich nie najlepszy stan zdradza, że w organizmie rozwijają się choroby.

- Płytka paznokcia składa się z keratyny, która jest budulcem skóry i włosów. Osłabione paznokcie, podobnie jak wypadające włosy czy wypryski na skórze, sygnalizują pogorszenie kondycji. Przyglądając się im, można zdiagnozować niektóre dolegliwości. Niezdrowo wyglądające paznokcie powiedzą nam bowiem sporo o większym problemie z ogólnym stanem zdrowia - zaznacza dermatolożka Ellen Marmur.

Reklama

Jedną z najbardziej alarmujących zmian płytki paznokciowej, które powinny zwrócić naszą uwagę, jest przypominające kształtem półksiężyc przebarwienie u podstawy paznokcia. Tzw. "paznokcie Terry’ego" mogą sugerować, że wątroba lub serce nie funkcjonują prawidłowo. 

- Jeśli biała część wystaje nieco poza naskórek, nie ma powodu do niepokoju. Jeśli jednak rośnie, pokrywając coraz większy obszar płytki, może być to symptom schorzeń ogólnoustrojowych - od marskości wątroby po niewydolność serca - przestrzega Marmur.


Objawem jeszcze groźniejszej choroby jest pojawiająca się na paznokciu brązowa smuga nazywana melanonychią. 

- Najczęściej przyjmuje postać zaczynającej się na skórze pionowej brunatnej kreski, która może wskazywać na czerniaka, najbardziej śmiertelną postać nowotworu skóry. Jeśli zauważysz brązową linię tworzącą się w łożysku paznokcia, natychmiast umów się na wizytę do specjalisty - apeluje dermatolog Gary Goldenberg

Lekceważyć nie należy również kruchości i łamliwości paznokci. Choć przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele - począwszy od stresu, a na niewłaściwej pielęgnacji i szkodliwym działaniu detergentów skończywszy - najczęstszym powodem osłabienia płytki są niedobory żywieniowe. 

- Z moich obserwacji wynika, że kruche paznokcie mają głównie osoby, które źle się odżywiają. Z reguły sygnalizują one niedobór żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witaminy D - tłumaczy Goldenberg.

Zanim rozpoczniemy suplementację, zmodyfikujmy najpierw dietę, uzupełniając ją o bogate we wspomniane witaminy i minerały produkty. Żelazo znajdziemy w wołowinie i wieprzowinie, żółtkach jaj, kakao, orzechach pistacjowych i maśle sezamowym. 

Bogactwo witaminy D kryje się w tłustych rybach morskich, takich jak węgorz czy łosoś. Witaminy B szukajmy z kolei w roślinach strączkowych. Niedoborom wapnia zapobiegniemy natomiast spożywając regularnie nabiał, jarmuż, suszone figi oraz produkty na bazie soi, takie jak tofu.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: paznokcie | choroby | kruche paznokcie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy