Jakie naturalne środki wybierać przy problemach z kręgosłupem?
Spędzasz długie godziny, pracując przy biurku lub przed ekranem komputera? Odpoczywasz lub pozostajesz w niewygodnej pozycji przez dłuższy czas? A może przebywasz w wilgotnym środowisku? Powodów, które zwiększają ryzyko wystąpienia problemów z kręgosłupem, jest wiele. Wśród przyczyn może znaleźć się także niedoleczona angina lub słaba odporność ciała na marznięcie. Najlepszym sposobem na przewlekłe problemy reumatyczne jest oczywiście wizyta u specjalisty, ale można także wykorzystać sprawdzone naturalne metody zwalczające ból, a wśród nich okłady, kąpiele czy kompozycje ziół. Oto kilka propozycji, które nie tylko pozytywnie wpływają na sprawność kręgosłupa, ale także mogą pomóc zniwelować inne dokuczliwe dolegliwości.
Kora wierzby nie bez powodu zestawiana jest często z aspiryną. Podobnie jak ona wykazuje działanie przeciwbólowe. Dzieje się tak za sprawą obecnej w korze wierzby salicyny, która przybiera postać kwasu salicylowego. Dzięki temu kora wierzbowa łagodzi bóle kręgosłupa, pleców, krzyża oraz obniża gorączkę i może być stosowana w formie środka przeciw zakażeniom.
Na bazie kory można przygotować zarówno kojący okład jak i napój. Wysuszoną i rozdrobnioną korę należy zalać wrzącą wodą. Odstawić na 20 min, po czym przecedzić. Przy ostrych bólach należy przyjmować od 2,5 do 4,5 szklanki napoju dziennie.
Wiązówka błotna – niepospolita roślina pospolita
Na pierwszy rzut oka niepozorna wiązówka błotna wykazuje nietuzinkowe właściwości zdrowotne. Surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej są kwiaty, które zawierają m.in. olejki, sole mineralne czy salicynę. Dzięki cennemu składowi wiązówkę można wykorzystać przy bólach stawów, kręgosłupa, jednocześnie oddalając możliwość przeziębienia organizmu i narażenia go na choroby dróg oddechowych czy grypę. W celach leczniczych warto wykorzystać ekstrakt z wspomnianych kwiatów wiązówki zmieszany wraz z korą wierzby, liśćmi brzozy lub innymi ziołami. Kompozycję ziół należy zalać wrzącą wodą i odstawić na piętnaście minut. W celach zdrowotnych należy pić pół szklanki wywaru trzy razy dziennie.
Arcydzięgiel - napój i opatrunek w jednym
Arcydzięgiel może stanowić doskonałą bazę działającego przeciwbólowo napoju, jak i okładu stosowanego przy schorzeniach reumatycznych. Wrzucone do wrzącej wody korzenie arcydzięgla należy gotować przez 15 minut. Oprócz wywaru dobrym sposobem na problemy reumatyczne może okazać się olejek z tej właśnie rośliny.
Nie od dziś wiadomo, że pochodząca z południa Europy gorczyca wykazuje działanie przeciwzapalne. Wspiera m.in. walkę z uporczywym bólem stawów i kręgosłupa. Surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej są nasiona gorczycy zwane Semen Erucae. Stanowią one bazowy składnik olejku, który stosuje się w walce z bólem. Przy problemach reumatycznych warto przygotować okłady z gorczycy. Wystarczy podgrzać na patelni dwie garście ziaren i umieścić je na kawałku gazy, a następnie przykładać na najbardziej bolące obszary ciała. Osoby zmagające się z bólem kręgosłupa mogą się też zaopatrzyć w specjalne poduszki gorczycowe przydatne do podłożenia pod głowę lub kark.
Lawenda – czyli pachnąca kąpiel
Aromatyczna lawenda wykazuje właściwości przeciwbólowe. Okazuje się bardzo pomocna przy chorobach reumatycznych, oraz przy zwyrodnieniach kręgosłupa i stawów czy mięśni, jak i rozmaitych urazach. Olejek z lawendy - podobnie jak eukaliptusowy czy miętowy - można dodawać do kąpieli.
Podbiał przeciw obrzękom
Podbiał - podobnie zresztą jak lawenda - to roślina, która działa przeciwbólowo. Produkty na bazie podbiału warto stosować przy urazach i obrzękach na ciele. Zbawiennie działa na przykład wywar. Jak go przyrządzić? Trzy łyżeczki ziela podbiału należy zalać dwiema szklankami wody i gotować przez pięć minut. Następnie w wywarze tym należy zanurzyć kawałek gazy. Gotowy preparat można stosować w formie okładu przykładanego na bolące miejsce. Przynosi ukojenie m.in. chorym stawom. (Okładane miejsce warto zabandażować na ok. dwie godziny).
Środkiem łagodzącym problemy z kręgosłupem mogą okazać się także przyprawy wykorzystywane w rozmaitych wariacjach kulinarnych. Dobrym tego przykładem są bazylia i imbir. Pierwsza z wymienionych roślin nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także skutecznie łagodzi bóle reumatyczne. Obecny w liściach rośliny eugenol działa przeciwzapalnie. Aromatyczna bazylia działa w pełni naturalnie, nie powoduje zatem skutków ubocznych. Zmielone liście bazylii mogą stanowić surowiec leczniczego okładu. Imbir z kolei doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, kojącego wywaru lub koktajlu. Oprócz łagodzenia bólu kręgosłupa dodawanie imbiru do potraw może sprzyjać wzmacnianiu odporności, a także niwelowaniu problemów żołądkowych.