Jakie są zdrowotne właściwości rokitnika?
Jagody rokitnika ze względu na zawartość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych z powodzeniem można nazwać “super owocami”. Ta różnorodność składników odżywczych sprawia, że rokitnik znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu wielu zmian chorobowych i pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Może być przyjmowany w postaci samych owoców, herbaty z liści rośliny lub preparatów zawierających ekstrakt z rokitnika.
Sok z jagód rokitnika korzystnie wpływa na redukcję komórek nowotworowych i spowalnia proces ich dalszej mutacji. Odpowiedzialne są za to przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników - niebezpiecznych produktów ubocznych metabolizmu komórkowego.
Sok z owoców rokitnika powoduje zatrzymanie cyklu komórkowego, dzięki czemu nowotwór nie może się rozwijać. Nie powoduje jednak całkowitej apoptozy, czyli naturalnie zaprogramowanej śmierci komórki.
Jagody rokitnika zajmują czołowe miejsce na liście owoców o najwyższej zawartości witaminy C. Z tego powodu zalecany jest we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak rozpulchnione i krwawiące dziąsła, brak apetytu, obniżona odporność organizmu. Ponadto witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry. Regularne przyjmowanie rokitnika przyspiesza proces regeneracji organizmu i gojenia się ran.
Rokitnik jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów, które są w stanie zapobiec degeneracji plamki żółtej, powstaniu zaćmy, a ponadto poprawiają widzenie nocne!
Wzmacnia układ pokarmowy
Jagody rokitnika łagodzą stany zapalne żołądka i pomagają pozbyć się wszelkich problemów związanych z układem pokarmowych, takich jak biegunka, zaparcia czy wzdęcia.
Badania pokazują, że owoce rokitnika mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych w organizmie. Wyeliminowanie cholesterolu LDL z organizmu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Przepływ krwi w żyłach i tętnicach jest swobodny, dzięki czemu cały układ krwionośny działa sprawnie i nie jest narażony na powstawanie zakrzepów.
Poprawia krążenie krwi
Jak już zostało wspomniane, rokitnik jest źródłem witaminy C, która pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza przez organizm. Żelazo z kolei jest kluczowym składnikiem czerwonych krwinek, więc wysokie jego stężenie wspomaga prawidłowe krążenie krwi.
Chociaż badania w tym kierunku są wciąż we wczesnym etapie, to wstępne ich wyniki pozwalają stwierdzić, że rokitnik pomaga regulować poziom cukru we krwi. Wzbogacenie diety o owoce rokitnika zapobiega niekontrolowanym spadkom i skokom cukru.
Spowalniają procesy starzenia się organizmu
Przeciwutleniacze to recepta na zdrowy i młody wygląd skóry. Dzięki neutralizacji działania wolnych rodników, które niszczycielsko działają na elastyczność skóry, pomagają wyeliminować plamy starcze i zmarszczki. Picie soku z jagód rokitnika lub spożywanie ich na surowo to gwarancja młodego wyglądu!
UWAGA! Rokitnik nie powinien być stosowany przez osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz przyjmujące leki na nadciśnienie.