Jedzenie bez fruktanów na zdrowe jelita
Dotąd sądzono, że głównie gluten wywołuje problemy trawienne. Okazuje się, że jest inny winowajca! Co może powodować i jak temu zapobiec?
Wskazówki i zasady kuracji
Czym są fruktany? To węglowodany (o tzw. krótkich łańcuchach), znajdujące się głównie w roślinach. Niektóre osoby nie mogą trawić fruktanów, co skutkuje wzdęciami, gazami, skurczem żołądka, bólem brzucha, biegunką. Takie objawy mogą wystąpić głównie u osób mających skłonność do problemów gastrycznych, zwłaszcza cierpiących np. na zespół jelita drażliwego.
Pierwszy krok w kuracji u tych osób polega na wykluczeniu produktów, które zawierają fruktany. Przykłady takich roślin i produktów podajemy poniżej. Drugi krok to pojedyncze wprowadzanie wykluczonych produktów i obserwowanie, które z nich tolerujemy. Nie należy całkiem wykluczać fruktanów, bo niektóre działają jak prebiotyki i nie powodują dyskomfortu jelit.
Wykluczamy:
Warzywa: cebulę, cykorię, czosnek, dymkę, kapustę włoską, karczochy, pasternak, pory, rzodkiew, szalotkę, szparagi, a także rośliny strączkowe (bo zawierają galaktany, które też mogą wywołać dyskomfort i dolegliwości jellitowe).
Owoce: arbuzy, banany, granaty, nektarynki, a także suszone owoce - figi, daktyle, rodzynki.
Wyroby ze zbóż: pszenicy, orkiszu, żyta, jęczmienia.
Produkty mleczne: zawierające laktozę (bo ona też nie jest zalecana w tej kuracji).
Produkty spożywcze oraz napoje: z cukrem, ksylitolem, sorbitolem.
Dieta bez fruktanów (lub z ich ograniczeniem) zmniejsza gazy, wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle żołądka. Poprawia wygląd skóry, bo sprawne trawienie oczyszcza organizm z toksyn zalegających w jelitach.
Sięgamy po:
Bez obaw można jeść produkty bez fruktanów, między innymi:
- Warzywa: bakłażan, cukinię, fasolkę szparagową, jarmuż, marchew, ogórki, oliwki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę, sałatę, seler, szczypior, szpinak;
- Owoce: borówki, cytryny, grejpfrut, kiwi, maliny, mandarynki, melony, limonkę, pomarańcze, truskawki, winogrona;
- Zboża: komosę ryżową, kukurydzę, owies, ryż, tapiokę;
- Orzechy: ziemne, piniowe, migdały, sezam;
- Produkty mleczne bez laktozy, sery twarde, także np. brie;
- Słodziki: melasę, stewię, syrop klonowy.