Jedzenie, które orzeźwia w upalne dni
Jedzenie, które spożywamy, odgrywa rolę w regulowaniu temperatury ciała, a niektóre potrawy i napoje naprawdę mogą cię ochłodzić w upalne dni. Najlepiej sięgać po produkty o wysokiej zawartości wody.
Soczyste arbuzy, ogórki, które w 95 proc. składają się z wody - to niektóre z produktów, po które warto sięgać w upalne dni. Jak podkreślają eksperci, najlepszą ochłodę na talerzu zapewnią właśnie te produkty spożywcze, które mają w sobie dużo wody. Co ciekawe, lody nie są najlepszym rozwiązaniem w upały.
Wśród wymienianych przez ekspertów produktów, które przyniosą nam orzeźwienie znalazły się m.in.: ogórki, truskawki, arbuzy, cukinia, ananas, mango, pomarańcze, sałata lodowa i seler.
Zdaniem naukowca Petera Poortvlieta z University of Queensland, nasze ciała wytwarzają ciepło, próbując strawić lody, podobnie jest z bardzo bogatym i pożywnym posiłkiem.
"Choć może wydawać się logiczne, że wprowadzenie do żołądka czegoś zimnego, np. lodów, powinno pomóc w obniżeniu temperatury, jego początkowy efekt chłodzenia jest szybko zastępowany przez ciepło wytwarzane w procesach trawiennych potrzebnych do rozbicia składników odżywczych w lodach" - wyjaśnia na łamach "The Independent" naukowiec.
"Podobnie jest z trawieniem kalorycznych potraw, to również prowadzi do wzrostu temperatury ciała" - dodaje.
Według Poortvliet, stare przekonanie, że picie gorących napojów przynosi nam ulgę, jest uzasadnione. "Chociaż jest to sprzeczne z logiką, wypijanie ciepłego napoju powoduje, że receptory w jamie ustnej i gardle wywołują reakcję potu, pozwalając twojemu ciału na ochłodzenie się bez konieczności spożywania dużej ilości ciepłego płynu" - wyjaśnia badacz.
W upały najlepiej sięgać po duże ilości wody i spożywać lekkostrawne, odświeżające posiłki. "Moja rada, jako dietetyka polegałaby na utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu" - podkreśla dietetyk Nichola Ludlam-Raine. Sposobem na nawodnienie jest również spożywanie produktów - owoców i warzyw - bogatych w wodę. (PAP Life)