Jedzenie pomidorów przyspiesza leczenie depresji
Naukowcy nie rozpracowali do końca tego mechanizmu. Ale podejrzewają, że antydepresyjne działanie pomidorów jest związane z likopenem – w pomidorach znajdują się duże ilości tej leczniczej substancji.
To naturalny barwnik roślinny i jeden z najsilniejszych antyoksydantów - związków zapobiegających uszkodzeniu komórek. Ma silne działanie antynowotworowe, wspiera układ krążenia, zapobiega osłabieniu kości i poprawia odporność na infekcje.
Jak najlepiej jeść? Wbrew pozorom nie na surowo. Co prawda duszenie czy smażenie zmniejsza ilość witamin w pomidorach, ale za to znacząco zwiększa stężenie leczniczego likopenu.
Zupy z dodatkiem pomidorów, przeciery, sosy, keczup warto jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Do dań z likopenem powinniśmy dodawać tłuszcz, bo dzięki temu poprawi się przyswajalność cennego związku.