Reklama

Jedzenie pomidorów przyspiesza leczenie depresji

Naukowcy nie rozpracowali do końca tego mechanizmu. Ale podejrzewają, że antydepresyjne działanie pomidorów jest związane z likopenem – w pomidorach znajdują się duże ilości tej leczniczej substancji.

To naturalny barwnik roślinny i jeden z najsilniejszych antyoksydantów - związków zapobiegających uszkodzeniu komórek. Ma silne działanie antynowotworowe, wspiera układ krążenia, zapobiega osłabieniu kości i poprawia odporność na infekcje. 

Jak najlepiej jeść? Wbrew pozorom nie na surowo. Co prawda duszenie czy smażenie zmniejsza ilość witamin w pomidorach, ale za to znacząco zwiększa stężenie leczniczego likopenu. 

Zupy z dodatkiem pomidorów, przeciery, sosy, keczup warto jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Do dań z likopenem powinniśmy dodawać tłuszcz, bo dzięki temu poprawi się przyswajalność cennego związku. 

Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy