Jedzenie szpinaku zmniejsza ryzyko demencji
Zapobieganie skutkom upływu czasu nadal inspiruje i wspiera naukowe badania. Najnowsze, przeprowadzone przez Rush University of Chicago ujawniają, że można poprawić kondycję swojego mózgu i zmniejszyć ryzyko demencji poprzez jedzenie... szpinaku.
Jak udowadniają naukowcy, mieliśmy rację, skłaniając dzieci do jedzenia szpinaku... Wskazuje na to badanie naukowców z University of Chicago Rush (USA), które rzeczywiście potwierdziło, że jedzenie szpinaku (lub innych zielonych warzyw liściastych) znacząco spowalnia spadek aktywności mózgu i pozwala oddalić ryzyko demencji nawet o jedenaście lat, pisze magazyn "Elle".
Podczas badanie, przeprowadzonego na grupie 950 seniorów, u których średnia wieku wynosiła 81 lat, obserwowano zdolności umysłowe wolontariuszy, po zastosowaniu u nich diety opartej na zielonych warzywach, takich jak szpinak i jarmuż. Wynik jest znaczący.
Chociaż wzięto pod uwagę także takie czynniki, jak edukacja ochotników, ćwiczenia fizyczne i uwarunkowania genetyczne, to spadek zdolności umysłowych został u nich znacznie spowolniony. Te wyniki mają szansę zainspirować do zmiany diety seniorów, którzy boją się utraty pamięci i osłabienia zdolności umysłowych na skutek starzenia się.
Jednym słowem, naukowcy udowodnili, że powiedzenie "głupi jak kapusta" nie ma uzasadnienia. Wystarczy wprowadzić do diety jarmuż lub szpinak jeden do dwóch razy dziennie, by poprawić kondycję mózgu. Pamiętajmy więc o szpinaku, robiąc zakupy. (PAP Life)