Jeść mniej, żyć dłużej

Czy oprócz szczupłej sylwetki dieta może dać nam kilka dodatkowych lat życia? Wiele badań naukowych wskazuje na to, że tak.

Większość ludzi stosuje diety, aby zmniejszyć obwód w talii i zapiąć pasek o dziurkę lub dwie dalej. Bob Cavanaugh i inni członkowie Stowarzyszenia Ograniczenia Kalorii są bardziej ambitni.

Reklama

Zainspirowani eksperymentami na zwierzętach, które pokazały, że niedożywienie poprawia witalność i przedłuża życie o 30 proc. lub więcej, zmniejszają spożycie kalorii próbując powstrzymać czas i proces starzenia.

"Niektórzy ludzie robią to wyłącznie, aby poprawić szanse na długowieczność - mówi Cavanaugh - inni robią to aby uniknąć chorób związanych ze starzeniem, albo dlatego że już mają cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu, albo zatkane tętnice i chcą oczyścić swoje ciało przez stosowanie diety" - dodaje.

Wszyscy się przejadamy

Światowa epidemia chorób związanych z otyłością rzuciła w ciągu ostatniej dekady światło na związek między jedzeniem i zdrowiem. "W bogatych krajach, 90 proc. populacji je prawdopodobnie średnio o 50 proc. za dużo" - zauważył Christiaan Leeuwenburgh, kierownik wydziału biologii wieku na Uniwersytedzie Floryda - "Nawet jeśli obniżą spożycie kalorii o połowę osiągną jedynie normę, optymalnej równowagi między wydatkowaniem i przyjmowaniem energii" - dodał.

Wiele dowodów naukowych potwierdza, że ta równowaga pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2, chorobom układu krążenia i rakowi.

Badania (zarówno na zwierzętach jak i na ludziach) pokazały, że obniżenie spożycia kalorii o 10 - 20 proc. poniżej normy bez obniżenia wartości odżywczej, może powodować dodatkowe korzyści zdrowotne.

Młodzi dzięki diecie

Luigi Fontana profesor na Wydziale Geriatrii i Nauki o Żywieniu na Uniwersytecie Waszyngtona w St. Louis prowadzi lub współuczestniczy w ponad tuzinie badań nad ograniczeniem spożycia kalorii u ludzi. Należy on do garstki uczonych, którzy zajmują się badaniem długoterminowego wpływu ograniczenia kalorii poprzez monitorowanie grupy blisko 50 dorosłych, którzy są na niskokalorycznej diecie od ponad 10 lat.

"Większość jest w średnim wieku, ale stan układu krążenia mają zazwyczaj taki, jak u nastolatków" - twierdzi Fontana. Ciśnienie krwi, cholesterol, poziom cukru i insuliny są niskie, podczas gdy tak zwany "dobry" cholesterol pozostaje wysoki. Wskaźniki zachorowalności na cukrzycę i raka także są niższe w tej grupie.

Wcześniej opublikowane badania również wskazują na zalety ograniczenia kalorii. Jedne z nich wskazują, że redukcja spożycia kalorii o 20 proc. ogranicza uszkodzenia DNA i RNA spowodowane utlenianiem o połowę w porównaniu do grupy kontrolnej. Tego rodzaju uszkodzenia DNA, protein i innych struktur na poziomie komórkowym powstające i nawarstwiające się przez lata są uważane za główną przyczynę starzenia.

Dowiedz się więcej na temat: redukcja | diety | dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje