Reklama

Jeśli lubisz słone potrawy, jedz pokarmy bogate w potas

Często słyszymy o tym, że należy jeść mało soli, bo nie służy ona zdrowiu (powodując m.in. nadciśnienie). Tymczasem to, czy sól nam szkodzi, zależy od tego, ile potasu jest w naszej diecie.

Aby zrozumieć ten związek, trzeba przypomnieć sobie, jakie funkcje pełnią obydwa minerały w organizmie. Sód (sól) pilnuje odpowiedniego poziomu płynów w przestrzeni międzykomórkowej, zaś potas kontroluje poziom płynów w komórkach (w zależności od potrzeb "wpuszczając" sód do komórek, bądź nie). Dlatego jeśli w naszym menu jest za mało potasu, sól może powodować zatrzymywanie płynów oraz nadciśnienie. 

Jeśli nie smakują ci dania mało słone, jedz codziennie 500-700 g (łącznie) warzyw i owoców bogatych w potas: ziemniaków, pomarańczy, pomidorów, bananów, awokado, pietruszki, brokułów, kiwi, fig.

Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy