Jest niezastąpiona
Dla kobiet w ciąży jest niezastąpionym źródłem żelaza. Natka pietruszki zawiera sporą dawkę tego pierwiastka, który jest konieczny, by przeciwdziałać anemii.
Nie tylko żelazo jest w natce. Znajdziemy tam również źródło witaminy C i niezbędny dla naszego organizmu potas. Natka - oprócz wyżej wymienionych składników - zawiera kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży do prawidłowego rozwoju płodu. Bardzo dobrze sprawdza się też jako składnik świeżo wyciskanych soków warzywnych. Oczywiście ważne jest źródło, z którego mamy pozyskać natkę.
Jeśli nie mamy zaufania do sprzedawanej na targu, możemy natkę z powodzeniem hodować na balkonie czy nawet na parapecie kuchennym. Wystarczy zasadzić korzenie pietruszki i będziemy mieć całoroczną, prywatną plantację domową. Roślina nie jest szczególnie wymagająca, a my mamy pewność, że natka nie została chemicznie wzbogacona.
Posiekaną natkę pietruszki należy dodawać do dań (dla malucha od 6.-7. miesiąca) pod koniec gotowania, była bardziej miękka.