Jesteśmy w pracy, a co z higieną zębów?
Większość z nas nie myje zębów w pracy. Mimo że w tym czasie zwykle zjadamy drugie śniadanie, coś słodkiego, obiad, pijemy kawę czy gazowane napoje. A niektórzy jeszcze wypalają parę papierosów!
W związku z tym nasze zęby przez kilka godzin są wystawione na działanie kwasów i rozwój szkodliwych dla jamy ustnej drobnoustrojów.
- Starajmy się przynajmniej raz w ciągu dnia pracy umyć zęby, najlepiej między godz. 13 a 14, już po obiedzie.
- Aż do wyjścia nic nie jedzmy, ograniczmy się do picia wody. Następne szczotkowanie - po kolacji.
- Po kwaśnych potrawach przepłukujmy zęby wodą. Ze szczotkowaniem poczekajmy około 15 minut.
- Resztki pokarmów pomaga też usunąć z zębów tzw. myjące jedzenie, np. jabłko, ogórek, seler naciowy, surowa marchew.
- W razie braku warunków do umycia zębów alternatywą są bezcukrowe gumy do żucia i płyny do płukania ust.