Reklama

Kalarepa: Warzywo idealne

Kalarepa jest jadalna praktycznie w całości. Nie tylko kulista część, zwana czasami jabłkiem, ale również liście. Paradoksalnie to w nich znajdziemy najwięcej substancji odżywczych.

Zarówno one, jak i sama bulwa, zawierają sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, fosfor, chlor, jod, karoteny i witaminy B1, B2 oraz B6.

Zawiera także kwasy nikotynowy, pantotenowy, szczególnie potrzebny w ciąży foliowy oraz szczawiowy. Wprowadzona do codziennej diety kalarepa sprzyja prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i właściwej perystaltyce jelit.

Zawarte w niej związki siarkowe wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze. Badania udowadniają, że są skuteczne nawet w walce z bakterią Helicobacter pylori, która jest najczęstszą przyczyną choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Reklama

Kalarepa, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe.

Z badań opublikowanych przez chińskich naukowców wynika, że kalarepa, a także z sałata, kapusta, brokuły, jarmuż i kalafior, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, a w niektórych przypadkach pomagają pokonać chorobę.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalarepa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama