Kamica nerkowa: Jak uniknąć ataku?

Różne rodzaje kamicy dają te same objawy, choć mają różne przyczyny. Każda z nich wymaga też innej diety. Sprawdź co jeść, a czego unikać, by trzymać chorobę w ryzach.

Rodzaj kamicy: Szczawianowo-wapniowa

Najczęstszy rodzaj kamicy, na jej powstanie ma wpływ głównie dieta – nadmiar produktów z wit. C i tzw. szczawianami.

Co można jeść?
✔ drożdże
✔ kiełki
✔ jaja
✔ chleb razowy
✔ kasze
✔ chude mięso
✔ ryby
✔ drób
✔ ogórki
✔ sałata
✔ masło
✔ cebula
✔ owoce

Reklama

Czego nie można jeść
✘ czekolada
✘ kakao
✘ szpinak
✘ rabarbar
✘ szczaw
✘ cytryny
✘ buraki
✘ ostre przyprawy
✘ alkohol
✘ napoje gazowane
✘ kawa
✘ herbata

Rodzaj kamicy: Fosforanowo-wapniowa

Przyczyną mogą być zakażenia układu moczowego, niedobór magnezu i witamin z grupy B oraz nadmiar fosforu w diecie.

Co można jeść
✔ ryby
✔ kasza gryczana, jęczmienna i pęczak
✔ makarony
✔ chleb
✔ masło
✔ mięso
✔ miód naturalny

Czego nie można jeść?
✘ konserwy rybne
✘ nasiona roślin strączkowych
✘ warzywa i owoce
✘ mleko i jego przetwory
✘ jaja
✘ lecznicze wody mineralne o pH powyżej 9

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje