Kamica nerkowa: Jak uniknąć ataku?
Różne rodzaje kamicy dają te same objawy, choć mają różne przyczyny. Każda z nich wymaga też innej diety. Sprawdź co jeść, a czego unikać, by trzymać chorobę w ryzach.

Rodzaj kamicy: Szczawianowo-wapniowa
Najczęstszy rodzaj kamicy, na jej powstanie ma wpływ głównie dieta – nadmiar produktów z wit. C i tzw. szczawianami.Co można jeść?✔ drożdże ✔ kiełki ✔ jaja ✔ chleb razowy ✔ kasze ✔ chude mięso ✔ ryby ✔ drób ✔ ogórki ✔ sałata ✔ masło ✔ cebula ✔ owoce
Czego nie można jeść✘ czekolada ✘ kakao ✘ szpinak ✘ rabarbar ✘ szczaw ✘ cytryny ✘ buraki ✘ ostre przyprawy ✘ alkohol ✘ napoje gazowane✘ kawa✘ herbata
Rodzaj kamicy: Fosforanowo-wapniowa
Przyczyną mogą być zakażenia układu moczowego, niedobór magnezu i witamin z grupy B oraz nadmiar fosforu w diecie.
Co można jeść✔ ryby ✔ kasza gryczana, jęczmienna i pęczak ✔ makarony ✔ chleb ✔ masło ✔ mięso ✔ miód naturalny
Czego nie można jeść?✘ konserwy rybne ✘ nasiona roślin strączkowych ✘ warzywa i owoce ✘ mleko i jego przetwory ✘ jaja ✘ lecznicze wody mineralne o pH powyżej 9