Reklama

Kapusta: Zdrowie na talerzu

Jest warzywem uniwersalnym. Z niej przygotujesz zupę, lub smaczny dodatek do drugiego dania. Kapusta nie ma sobie równych!

W swoim składzie ma witaminy z grupy B, witaminę A i E a także rutynę. Dba o kondycję naszych komórek, spowalnia proces starzenia i wzmacnia organizm. W kapuście znajdziemy minerały, takie jak siarka, magnez, potas i wapń - odżywią one kości, serce i układ krwionośny.

Zadba o urodę - zyskają paznokcie i włosy.

Sok z kapusty jest cennym źródłem rzadko występującej witaminy U. Okłady z kapusty okazują się pomocne przy gojeniu ran i owrzodzeń skóry. Kapusta polecana jest też do okładów piersi dla matek karmiących, u których doszło do zapalenia piersi. Ponadto sok z kapusty bywa niezastąpiony przy tonowaniu stanów zapalnych i podrażnień przewodu pokarmowego.  

Reklama

Co istotne - można ją ukisić nawet zimą. Wystarczy poszatkować i wymieszaj z solą (na 2 kg kapusty 40 g soli), startą marchwią i kminkiem. Całość przełożyć do słoika i mocno ubić. W ciepłym miejscu powinna się ukisić już po tygodniu. 

***Zobacz także***


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy