Reklama

Karczoch - włoski przysmak o wyjątkowych właściwościach

Karczoch to warzywo pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Szczególnie upodobali je sobie Włosi, którzy są największymi eksporterami tej rośliny. Nie każdy jednak wie, że karczochy to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Z jakich właściwości słynie karczoch? Kiedy warto po niego sięgnąć?

Karczoch - co to za warzywo?

Karczoch zwyczajny (cynara scolymu) to roślina z rodziny astrowatych. Oryginalnie pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawiany jest na terenie praktycznie całej Europy, także w Polsce. Częścią jadalną karczocha są główki kwiatowe - w przypadku młodych roślin, oraz dno kwiatowe - w przypadku starszych karczochów. 

Przed spożyciem roślina powinna być dokładnie ugotowana, upieczona lub grillowana. W sklepach znaleźć można także gotowe już przetwory w puszkach lub słoikach. Roślina wykorzystywana jest także w ziołolecznictwie. W tym przypadku stosuje się zwykle napar z liści karczocha. Ze względu na drogocenny skład karczoch znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Na rynku dostępne są m.in. toniki, kremy, maseczki czy balsamy z karczochem.

Reklama

Karczoch - właściwości

Karczochy są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, cynk, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo. Nie ma jednak wątpliwości, że jednym z najważniejszych składników karczochów jest inulina. To naturalny probiotyk, który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz daje uczucie sytości, przez co może skutecznie wspomagać odchudzanie.

Innym cennym składnikiem, jaki znajdziemy w karczochach, są polifenole. Chodzi przede wszystkim o kwas chlorogenowy, kumarowy, ferulowy, cynaryny, apigeniny oraz antocyjany. To silne przeciwutleniacze, które cechują się działaniem przeciwnowotworowym. Cynaryna dodatkowo wykazuje także działanie żółciotwórcze i żółciopędne.

Karczoch - zastosowanie

Ze względu na swój drogocenny skład karczochy zalecane są pacjentom z takimi problemami i schorzeniami jak:

  • cukrzyca,
  • choroby wątroby (m.in. marskość wątroby i toksyczne zapalenie wątroby),
  • miażdżyca,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • choroby żołądka,
  • choroby dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego,
  • wysoki poziom cukru we krwi,
  • nudności,
  • wzdęcia i zaparcia,
  • depresja i obniżony nastrój.

Wyciąg z karczocha - jak stosować?

Jak już wspomnieliśmy, karczochy gotowe są do spożycia po obróbce termicznej. Są doskonałym dodatkiem do dań, zwłaszcza kuchni włoskiej. Nic dziwnego, w końcu to właśnie Włosi są największymi eksporterami tego warzywa. Ze względu na charakterystyczny, lekko gorzki smak karczochy nie każdemu jednak posmakują.

W takim wypadku doskonale sprawdzi się suplement - wyciąg z karczocha. Dostępny jest on zarówno w formie tabletek, jak i soku. Tego typu produkty zakupić można w każdej aptece i sklepie zielarskim. Za opakowanie kapsułek zapłacić trzeba minimum 30 zł, z kolei sok to koszt rzędu 20-40 zł.

Karczoch uważany jest za bezpieczne warzywo. Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z karczochem jest alergia na rośliny astrowate oraz obstrukcja żółciowa. Nie ma przeciwwskazań do przyjmowania preparatu w ciąży, jednak wcześniej należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Wyciąg z karczocha u większości osób nie powoduje skutków ubocznych, w szczególnych wypadkach, zwłaszcza podczas długotrwałego przyjmowania suplementu, wystąpić mogą jednak takie objawy jak: biegunka, utrata apetytu oraz wzdęcia.

CZYTAJ TAKŻE: 

Szczawiany - w czym są i kto bezwzględnie powinien ich unikać?

Czarna lista produktów, które szkodzą wątrobie

Warzywa krzyżowe - czy można je jeść, mając problemy z tarczycą? 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: karczochy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy