Reklama

Karob - zamiast kakao

Ulubiony napój z dzieciństwa (oczywiście, zaraz po coca-coli)? Większość z nas na tak postawione pytanie najprawdopodobniej odpowie: „kakao”. Sproszkowane nasiona kakaowca wśród mnogości zalet mają jednak pewną wadę – są silnymi alergenami, więc nie każde dziecko może je spożywać.

Objawami uczulenia, które częściej dotyka dzieci (i stanowi kolejny dowód na niesprawiedliwość matki natury) niż dorosłych są m.in. zmiany skórne na łokciach, przedramionach i na twarzy, świąd skóry, katar alergiczny, duszności, bóle głowy oraz uogólnione złe samopoczucie. Te symptomy mogą zamanifestować się krótko po zjedzeniu czekolady lub wypiciu kakao, czasem też pojawiają się po dłuższym czasie, utrudniając tym samym zlokalizowanie źródła problemu.  

Czy z powodu uczulenia na kakao nasza pociecha musi zrezygnować ze smakowitych deserów powstałych na bazie ciemnego proszku? Okazuje się, że niekoniecznie, bowiem istnieje jego bardzo dobry zamiennik - też w postaci brązowego proszku, jednak nieco jaśniejszego i dużo słodszego. To karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, owoc drzewa zwanego szarańczynem strąkowym lub chlebem św. Jana. 

Reklama

Okazuje się, że karob karobowi nierówny. Ten dostępny w naszych sklepach może mieć różne pochodzenie, zabarwienie i... smak. Na ten ostatni wpływa przede wszystkim czas oraz sposób obróbki cieplnej. Dlatego nawet jeśli dany produkt nie przypadnie nam do gustu, nie zrażajmy się i szukajmy dalej, być może wyrób sygnowany przez inną firmę bardziej przypadnie nam do gustu.

Czy można mówić o wyższości karobu nad kakao? Choć nie jest to regułą, kakao może okazać się wręcz szkodliwe. Wpływa ujemnie na stan cery osób o skłonnościach do zmian trądzikowych, uzależnia podobnie jak czekolada, może też wywoływać wahania nastroju, spożywane przez dzieci i nastolatki wzmaga ich skłonności do gwałtownych, impulsywnych zachowań oraz napadów złości.

Karob nie ustępuje swojemu "konkurentowi" pod względem walorów smakowych, choć jest to też z pewnością kwestią gustu i przyzwyczajenia. Analizując jego zalety nie sposób uniknąć skojarzenia, że stanowi on cudowny lek niemal na wszystko. Uchodzi za zdrowy, naturalny słodzik, odpowiada na przemożne pragnienie łakoci, skutecznie odtruwa organizm, wspomaga walkę z infekcjami dróg oddechowych, wspiera pracę układu trawiennego, zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie, dzięki wysokiej zawartości wapnia zapobiega osteoporozie, tym samym utrzymuje w dobrej kondycji nasze kości oraz zęby. Produkt bywa też wykorzystywany w leczeniu polio, czyli choroby Heinego - Medina.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy