Kasza jaglana – jak ją ugotować, by nie szkodziła zdrowiu?
Często gotujesz kaszę jaglaną? Jeśli tak, to zastanów się w jaki sposób. Woda, trochę kaszy, odrobina soli i gotowe. Wydaje się dziecinnie proste? Pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ale ten sposób przygotowania nie należy do najlepszych.
Okazuje się, że podczas gotowania kaszy jaglanej w tradycyjny sposób, traci ona mnóstwo właściwości zdrowotnych jakie posiada. Ponadto, podczas gotowania wytwarzają się niepożądane składniki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Wystarczy kilka prostych wskazówek, aby kasza po ugotowaniu była zdrowym dodatkiem do dań.
1. Przed przystąpieniem do gotowania, kaszę jaglaną należy opłukać na sitku pod bieżącą wodą.
2. Następnie sparzyć ją wrzątkiem i w rondelku zalać dwa razy większą objętością wody z dodatkiem świeżo wyciśniętej cytryny.
3. Kaszę należy moczyć kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu nastąpi hydroliza kwasu fitynowego – składnika kaszy, który może być szkodliwy dla zdrowia.
4. Następnie gotujemy kaszę, aż do wchłonięcia całkowitej ilości płynu. Najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu, w nowej, czystej wodzie.
5. Podczas gotowania możemy dodać łyżkę oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Kwas fitynowy służy niektórym roślinom do magazynowania fosforu, bierze udział w procesach kiełkowania i wzrostu. Dostarczamy go organizmowi jedząc przede wszystkim zboża (w różnej postaci) oraz warzywa strączkowe – te mają go najwięcej. Kwas ten wiąże minerały – m.in. żelazo, cynk, wapń, magnez, tworząc z nimi sole (fityniany), zanim te pierwiastki zostaną wykorzystane przez organizm. W solach są już bezużyteczne i po prostu wydalane. Kwas fitynowy blokuje również enzym trawiący białka oraz amylazę niezbędną do przetwarzania skrobi.
Niekorzystne właściwości kwasu fitynowego można niwelować właśnie przez odpowiednią obróbkę kulinarną – moczenie, mielenie, obróbkę termiczną, fermentację itp. Ponadto, witamina C oraz ocet jabłkowy zmniejszają szkodliwe działanie fitynianów.
Kwas fitynowy ma również jasną stronę. Wiąże metale ciężkie i ołów. Jest też przeciwutleniaczem i działa antynowotworowo. Wykorzystuje się go w leczeniu schorzeń układu nerwowego oraz chorób psychicznych.
Ograniczyć lub wykluczyć jego spożywanie powinny kobiety w ciąży oraz osoby po 60 roku życia i małe dzieci.