Kasza to samo zdrowie
Kaszy nie powinno zabraknąć w diecie całej rodziny. Może być smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, albo sycącą kolacją. Po jakie kasze warto sięgnąć?
Jęczmienna
Najgrubsza jej odmiana nazywana jest pęczakiem, drobniejsza to mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez. Spożywanie kaszy jęczmiennej obniża poziom cholesterolu we krwi, a duża ilość błonnika przyspiesza trawienie.
Jaglana
Jest bezglutenowa, poza tym lekkostrawna i bogata w mikroelementy (magnez, wapń, żelazo), witaminy i białko. Powstaje poprzez obłuszczanie ziaren prosa i jest produktem mało przetworzonym, dzięki czemu nie traci swoich właściwości.
Gryczana
Zawiera białko i cenne kwasy tłuszczowe. Ponadto magnez, wapń i inne mikroelementy. Jest naturalnie bezglutenowa i dość lekkostrawna. Dziecko może ją jeść już po ukończeniu 7. miesiąca.