Reklama

Kawa - dlaczego warto po nią sięgać?

Spór na temat wpływu kawy na nasze zdrowie trwa nieustannie. Jednak nowe badania dostarczają kolejnych dowodów na to, że picie kawy przynosi więcej korzyści niż szkody.

Nowe badania opublikowane w International Journal of Epidemiology wykazały, że regularne picie kawy nie zwiększa ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2 czy otyłości.

W ramach badań naukowcy przebadali geny ponad 93 tys. osób i ustalili, że te, które miały geny, które wpływają na nasz apetyt na kawę i jej rzeczywiste spożycie, nie były bardziej narażone na rozwój chorób cywilizacyjnych niż ci, którzy kawy spożywali mało, albo nie pili jej w ogóle. W rezultacie stwierdzono, że ilość wypijanej kawy nie ma wpływu na rozwój takich chorób jak cukrzyca typu 2 czy otyłość.

Reklama

Wcześniejsze badania opublikowane w "Circulation: Heart Failure" wykazały, że picie umiarkowanych ilości kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju niewydolności serca. Inne badanie, przeprowadzone przez specjalistów z University of Birmingham, wskazało, że picie kawy na godzinę przed treningiem może poprawić wytrzymałość człowieka. Jak dowiedli specjaliści kawa może mieć również związek z obniżeniem ryzyka rozwoju raka wątroby. Analiza opublikowana w czasopiśmie "Clinical Gastroenterology and Hepatology" wskazuje, że ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego, najbardziej rozpowszechnionej formy raka wątroby, zostało zmniejszona o 40 proc. wśród osób, które piły kawę.

"Kawa może być częścią zdrowej diety, pod warunkiem, że spożywana jest z umiarem i bez kalorycznych dodatków" - zapewnia dietetyk Jessica Cording.

Dietetyk Gina Keatley sugeruje, że dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać trzech filiżanek.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy