Kawa, owoce i warzywa - składniki diety antynowotworowej
To, co umieszczamy na co dzień na talerzu, odgrywa olbrzymią rolę w funkcjonowaniu organizmu. Nowe badania naukowe sugerują, że jadłospis bogaty w kawę, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste może pomóc zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Navarra i Uniwersytetu w Jaen wykazały, że niektóre pokarmy mogą chronić przed ryzykiem pomenopauzalnego nowotworu piersi, z uwagi na zawartość kwasów fenolowych. Te zaś znajdziemy w wielu produktach pochodzenia roślinnego, takich jak ziarna zbóż, jagody, cytrusy czy czerwone wino.
W badaniu, które kilka tygodni temu zostało zaprezentowane na Europejskim Kongresie Otyłości w Glasgow, uczeni przyjrzeli się korelacji między dietą bogatą w kwasy fenolowe a ryzykiem wystąpienia raka piersi. W tym celu przebadano 11 028 kobiet, spośród których każda została przeanalizowana pod kątem spożycia produktów zawierających kwasy fenolowe.
By możliwie jak najprecyzyjniej ustalić ilość przyjmowanego kwasu fenolowego, uczestniczki badania zostały poproszone o podanie w kwestionariuszu, jak często spożywały 136 różnych produktów spożywczych. Odpowiedzi zostały następnie skonfrontowane z bazą danych zawierającą informacje o tym, jaką zawartość kwasów fenolowych posiada każdy z owych produktów.
Naukowcy odkryli, że osoby, u których odnotowano najwyższe spożycie kwasu hydroksycynamonowego, czyli naturalnie występującej formy kwasu fenolowego, wykazywały o 62 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi w porównaniu z paniami, które spożywały go najmniej.
Jednocześnie stwierdzono, że spośród różnych rodzajów kwasów hydroksycynamonowych szczególnie kwasy chlorogenowe - zawarte w kawie, owocach i warzywach - mają najskuteczniejsze działanie antynowotworowe. Kobiety, które jadły najwięcej produktów zawierających ten składnik spożywczy, były obarczone o 65 proc. mniejszym ryzykiem raka piersi.
- Regularne spożywanie kwasów fenolowych - zwłaszcza tych obecnych w kawie, owocach i warzywach - znacząco zmniejsza ryzyko pomenopauzalnego raka piersi u kobiet - podsumowali naukowcy. Susannah Brown, szefowa interpretacji badań w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem, określiła badanie jako "interesujące", dodając, że "jego rezultaty potwierdzają ogromne znaczenie stosowania diety bogatej w owoce i warzywa w profilaktyce raka".
Warto pamiętać, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń - nie tylko niektórych rodzajów nowotworu, ale także cukrzycy, chorób serca i udaru mózgu. Jak dowodzą najnowsze badania, owoce i warzywa powinny zatem na stałe zagościć w naszym menu. Podobnie zresztą, jak często niedoceniana kawa, którą, jak widać, możemy popijać z czystym sumieniem.