Kiedy chudnięcie oznacza chorobę?

Jesz tyle co zazwyczaj? Nie zwiększyłaś wysiłku fizycznego, a chudniesz? Nie bagatelizuj tego!

Utrata kilku kilogramów w krótkim czasie to ważny sygnał ostrzegawczy. Trzeba zadać sobie pytanie, czy przypadkiem w naszym organizmie nie zachodzą jakieś niekorzystne zmiany.

Reklama

W nadczynności tarczycy przyspiesza przemiana materii, co skutkuje utratą wagi. Inne objawy to ciągłe uczucie ciepła, szybkie bicie i kołatanie serca, bezsenność, biegunki, drżenie rąk i postępujące osłabienie.

Konieczne jest badanie stężenia hormonów tarczycy (T3 i T4) i TSH - hormonu przysadki mózgowej pobudzającego tarczycę. A także USG tego gruczołu. Nadczynność bezwzględnie wymaga leczenia. Przyjmowanie przez kilkanaście miesięcy środków blokujących czynność tarczycy może przynieść trwałe wyleczenie.

Inna metoda to jednorazowe doustne podanie jodu promieniotwórczego. Operacje stosuje się coraz rzadziej.

Dla cukrzycy chudnięcie jest równie charakterystyczne, jak zwiększone pragnienie i nadmierne wydalanie moczu. Chorobie towarzyszy też osłabienie, nawracające infekcje, szczególnie w okolicy narządów płciowych. Trzeba oznaczyć poziom glukozy we krwi: Jeśli będzie wyższy niż 100 mg%, trzeba jeszcze dwukrotnie sprawdzić poziom cukru na czczo i dwie godziny po śniadaniu.

Gdy się okaże, że mamy cukrzycę, konieczna będzie zmiana diety i zwiększona aktywność fizyczna. Jeśli to nie pomoże, dostaniemy leki, które obniżą poziom cukru we krwi.

Zakażenie pasożytami zaburza proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych. To powoduje utratę wagi. Wywołuje też niestrawność, nudności, bóle brzucha i głowy, wzdęcia, osłabienie, wysypki. Wykrywa je badanie kału na obecność jaj pasożytów i analiza krwi określająca antygeny pasożytów. Jeśli podejrzenie się potwierdzi, konieczne będzie odrobaczanie.

Chudnięcie jest też głównym objawem celiakii. To stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiający prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu - białka zawartego w ziarnie pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia. Wywołuje ból brzucha, biegunkę, zmęczenie, apatię. Wymaga wykluczenia pokarmów z glutenem. Produkty bez tego rodzaju białka są oznaczone emblematem z przekreślonym kłosem.

W chorobie wrzodowej, zwłaszcza przy zaostrzeniu jej objawów, unikamy jedzenia i siłą rzeczy chudniemy. Schorzeniu towarzyszy piekący ból, najczęściej poniżej mostka, nad pępkiem, a także silne uczucie głodu. Pojawia się zgaga, wzdęcia, odbijanie, nudności, wymioty. Wskazane jest zrobienie testu na Helicobacter pylori - bakterię, która jest sprawcą wrzodów. Jeśli wynik będzie pozytywny, trzeba przez 10 do 14 dni brać antybiotyk i inhibitory pompy protonowej - obniżają one poziom kwasu solnego w żołądku, co ułatwia gojenie nadżerek i wrzodów.

W chorobie nowotworowej organizm wytwarza cytokiny. Substancje te wyniszczają organizm. Największy ubytek wagi wywołuje rak płuc, trzustki, żołądka, jelit oraz chłoniak. W ciągu pół roku możemy stracić nawet 10 proc. masy ciała. Inne niepokojące objawy to powiększone węzły chłonne, osłabienie, pokasływanie, stany gorączkowe, obfite pocenie się w nocy, swędzenie.

Konieczna jest morfologia, RTG klatki piersiowej, badania kału na krew utajoną, w razie potrzeby badania specjalistyczne. Rak wcześnie wykryty w wielu przypadkach daje szanse na stuprocentowe wyleczenie. A terapia nie jest tak obciążająca jak jeszcze parę lat temu.

Zacznij od badania krwi: Raz w roku każdemu z nas przysługuje bezpłatne badanie morfologii i moczu. Zróbmy je! Na podstawie ich wyniku lekarz wyśledzi pierwsze niekorzystne zmiany zachodzące w organizmie i podejmie leczenie. Im wcześniej, tym szanse na pokonanie każdej choroby są większe.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje