Reklama

Kiedy mleko i jego produkty odchudzają?

O mleku krążą różne opinie... Ale wyrobów mlecznych jest dużo i każdy ma różne właściwości. Wybierz odpowiedni dla siebie.

Mleko, jak każdy produkt, ma swoje plusy i minusy. Wiemy, że są osoby na nie uczulone, inne za nim po prostu nie przepadają. Niedawno jednak odkryto, że nabiał... pomaga schudnąć! Zapytaliśmy dietetyka, na czym polega ten mechanizm oraz jakie produkty włączyć do diety, by nie tyć i cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Ważny duet: białko i wapń

Co takiego jest w produktach mlecznych, że wspomagają odchudzanie? To zasługa białka i wapnia. Białko przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt, a wapń ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia tak zwany profil metaboliczny (tj. prawidłowe proporcje bilirubiny, cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i innych wskaźników).

Reklama

Tłuste czy odtłuszczone? Zdziwisz się!

Odruchowo wybierasz produkt 0 proc. tłuszczu? Ale to nie zawsze dobry wybór... Według dietetyków, odtłuszczone produkty mają więcej cukrów! Nie zawierają zaś (lub mają niewiele) witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, czyli wit. D. Lepiej więc wypić lub zjeść mniej, ale np. półtłustego produktu.

Im więcej nabiału, tym większy spadek wagi?

Zastanawiasz się, czy jeśli będziesz jeść dużo produktów mlecznych, to szybciej zrzucisz wagę? Nie, to tak nie zadziała! Wystarczą 3 porcje produktów dziennie, np. kubek jogurtu (kefiru), 10 dag twarogu, plasterek sera. Pamiętaj, że zbyt duże spożycie białka może mieć odwrotny skutek i efekt będzie jak przy nadmiarze węglowodanów: wzrost poziomu insuliny i przybieranie na wadze!

Twardy i pleśniowy: to sery dietetyczne?

W wielu dietach te sery są uważane za tuczące. Jaka jest prawda? To produkty kaloryczne (ok. 300 kcal w 10 dag), ale mają zalety przydatne przy odchudzaniu! Sery pleśniowe (np. gorgonzola) pobudzają wydzielanie soku trzustkowego, który ułatwia trawienie tłuszczów, a niektóre sery twarde (parmezan) nie zawierają laktozy, więc mogą je jeść alergicy.

Alergicy też chcą być szczupli

Wiele osób traci z wiekiem zdolność trawienia cukru zawartego w mleku - laktozy. Czym mogą zastąpić produkty z mleka krowiego? Niektórzy, choć nie mogą pić mleka, to gdy jedzą jogurty, nie mają problemów z alergią. A to dlatego, że w wyniku fermentacji mleka część cukrów zostaje rozłożona. Można kupić też nabiał bez laktozy. Niektóre osoby uczulone są zaś na białko, ale dobrze tolerują mleko kozie oraz owcze.

Niski indeks glikemiczny

Większość produktów mlecznych ma indeks glikemiczny średnio 0-30. Co to znaczy? Są to produkty dobre dla diety, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG) - nie powodują gwałtownych wyrzutów insuliny i napadów głodu. Przykładowo: jeżeli zjesz 5 dag fety, która ma IG 0 (np. z sałatą, pomidorem, papryką), nasycisz się na długo, a kaloryczność tego sera nie jest wysoka: 200 kcal w 10 dag. Co ciekawe, wiele innych serów też ma IG 0, np.: kozi miękki, mozzarella, brie oraz camembert.

Uwaga na masło!

To skondensowany tłuszcz mleczny - nie pomoże w utracie wagi! Masło aż w 70 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych! Dlatego jego nadmiar w diecie może podnosić poziom cholesterolu. Jesz masło ze względu na wit. A? Zawiera ją też jogurt.

Maślanka i serwatka - pić czy nie?

Mało się mówi o tych napojach. Nie wiesz więc, co o nich sądzić... Maślanka ma niewiele kalorii, a wyjątkowo dużo wapnia. Warto więc zamiast szklanki mleka, wypić maślankę (ale naturalną, niesłodzoną). Serwatka zaś, choć prawie bez kalorii, ma dużo laktozy, więc nie jest to produkt dla każdego.

Na ratunek dla żołądka

Zdrowe bakterie w jogurcie i kefirze wzmocnią żołądek podczas każdej diety - to fakt! Żywe bakterie działają jak probiotyki z apteki: dbają o zdrowe jelita i zabezpieczają przed biegunkami w trakcie terapii antybiotykami. Pomagają też osobom z nadciśnieniem. Wybieraj naturalne jogurty bez cukru, sama dodawaj owoce, jeśli tak lubisz.

Jeżeli nie mleko, to co?

Nie dasz się przekonać do żadnych produktów mlecznych - nie lubisz ich, jesteś uczulona? Spróbuj mleka roślinnego! Możesz wykorzystać odchudzające działanie wapnia, bo znajduje się on w nasionach wielu roślin, m.in.: sezamu, chia, migdałów, roślin strączkowych. Np. mleko sojowe jest niskokaloryczne (98 kcal w szklance), a zawiera dużo zdrowego i bezpiecznego białka oraz wapń i fosfor. Możesz je stosować praktycznie do wszystkiego: do zup, sosów oraz jako mleczko do kawy.

Jakie mleko najlepsze?

Porównaj składniki mineralne i ilość kalorii (w szklance, w 230 ml).

Mleko krowie

Składniki: wapń, witamina D, witamina B12, magnez, potas. 0,5% tł. - 83 kcal, 2% tł. - 117 kcal, 3,2% tł. - 133 kcal

Mleko kozie

Składniki: wapń, fosfor, magnez, fluor, kwas linolowy, selen (zawiera tych składników znacznie więcej niż mleko krowie). Średnio - 120-130 kcal

Mleko owcze

Składniki: ma najwięcej wapnia, żelaza i fosforu; zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Średnio - 246 kcal

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy