Kiedy można podawać dziecku lody?
Lody to przysmak nieodłącznie kojarzony z wysokimi temperaturami i rozpoczynającym się powoli sezonem urlopowym. Dzieci je kochają. A dorośli zastanawiają się, kiedy można zacząć podawać te słodkości najmłodszym.
Lekarze i dietetycy są w tym temacie zgodni - zimne deserki w niewielkich ilościach nie powinny pojawić się w dziecięcym menu wcześniej niż po drugich urodzinach malucha. Młodsze dzieci mogą sobie nie poradzić z tym przysmakiem, a co gorsza - istnieje u nich ryzyko wystąpienie reakcji alergicznej na mleko krowie.
Zacznijmy od niewielkich porcji, które szkrab będzie mógł smakować powoli. W ten sposób oswoi się z ich chłodem i przy okazji zacznie hartować gardło. Choć sprzedaż lodów wzrasta znacząco w miesiącach letnich, warto jeść te smakołyki przez cały rok, dawkując je rozsądnie - o ile będą przygotowane w domu lub pochodzące z sprawdzonego źródła. Nawet jeśli są tłuste, zawierają zdrowy i niezbędny wapń, więc stanowią wartościową przekąskę.