Kilka sposobów, aby obniżyć ryzyko zachorowania na raka jajnika
Rak jajnika jest to poważna choroba, która dotyka coraz więcej kobiet na całym świecie. Nowotwór jajników jest na tyle podstępny, że w początkowym stadium choroby nie daje nam żadnych objawów, które mogą świadczyć o rozwoju choroby. Profilaktyka i wczesne wykrywanie raka są najlepszą bronią i szansą na wyleczenie. Przychodnie specjalistyczne coraz częściej organizują akcje, podczas których kobiety mogą się za darmo przebadać i sprawdzić czy nie są chore. Wiele kobiet, nawet tych w młodym wieku bagatelizuje objawy takie jak ból brzucha, nudności, wzdęcia, brak apetytu, wodobrzusze czy niestrawność. Istnieją jednak naturalne sposoby, które możemy zapobiegawczo stosować, aby uchronić się przed nowotworem. Jedną z najprostszych i najbardziej skutecznych metod jest zdrowa i zbilansowana dieta. Co powinniśmy jeść, a czego dobrze jest się wystrzegać?
Oczywiście nie oznacza to, że powinnaś wykluczyć ze swojego menu mięso. Wystarczy tylko, że będziesz spożywać je w niewielkiej ilość i raz na jakiś czas. Badania wykazały, że spożycie mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór nie tylko jajników, ale również innych narządów. Dlatego też, lepiej będzie kiedy zamienisz mięso na świeżą rybę czy warzywa gotowane na parze z brązowym ryżem i surówką. Takie potrawy nie tylko są zdrowe i pełne witamin ale również wpłyną pozytywnie na figurę.
Pij czarną herbatę
Ciepły kubek herbaty z cytryną jest tym, co cieszy nas nie tylko w zimowe popołudnie ale również pomaga chronić organizm przed komórkami rakowymi. Według badań, które zostały przeprowadzone przez naukowców, czarna herbata zawiera związki, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz ogólny stan zdrowia. Dodatkowo flawonoidy zawarte w czarnej herbacie, oprócz tego, że chronią nas przed komórkami rakowymi to jeszcze wspomagają odporność organizmu i zmniejszają wystąpienie stanów zapalnych w organizmie. Lekarze podpowiadają, że dwie szklanki czarnej herbaty dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka aż o 31 procent!
Zielone warzywa są nie tylko niskokaloryczne i pełne witamin, ale również zawierają dużo błonnika pokarmowego, który jest ważny w celu wspomagania organizmu w walce z rakiem. Bogate w składniki odżywcze warzywa zapewniają ochronę przed kilkoma rodzajami nowotworów, a także pomagają przyczynić się do wzmocnienia organizmu i walce z chorobami serca. Niektóre warzywa, takie jak kapusta oraz brokuły zawierają związki takie jak sulforafan, znany ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Szpinak naładowany jest witaminami z grupy K, D, A oraz E. Włączenie szpinaku do codziennej diety zagwarantuje nam porcję witamin i zminimalizuje ryzyko zachorowania na raka.
Owoce takie jak cytryny, limonki, pomarańcze czy grejpfruty należą do grupy owoców cytrusowych, które są bogate we flawonoidy. Flawonoidy to grupa składników odżywczych, które posiadają właściwości ochronne i zabezpieczające nasz organizm przed rozwojem komórek rakowych. Flawonoidy naturalnie występują w owocach cytrusowych, a szczególnie w pomarańczach. Dlatego też, warto wypijać szklankę soku pomarańczowego dziennie, który nie tylko dostarczy nam witaminy C ale również zmniejszy szansę zachorowania na nowotwór.
Omijaj cukier
Niestety, wszystkie napoje i produkty, które zawierają cukier, mogą przyczynić się do przyspieszonego wzrostu komórek rakowych w organizmie. Cukier działa na komórki rakowe jak paliwo i skutecznie wspomaga ich wzrost i rozwój nawet 10 razy bardziej. Dodatkowo, stwierdzono również, że cukier hamuje pewne funkcje immunologiczne organizmu i umożliwia szybszy rozwój nowotworu. Oczywiście cukier stanowi podstawę do zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby układu krążenia i nadwagi.