Kilka sposobów na złagodzenie zgagi
Dolegliwość ta zwykle jest wywoływana cofaniem się treści żołądkowej (zawiera ona m.in. żrący kwas solny) do przełyku.
To wywołuje ból, pieczenie, szczypanie w przełyku i gardle. Jeśli zgaga odzywa się sporadycznie, po tłustym, zbyt obfitym posiłku, można ją łagodzić domowymi sposobami. Jeśli dokucza częściej niż raz w tygodniu, idź do lekarza.
1. Zrezygnuj z kawy i alkoholu. A także cytrusów, czekolady, ciasta drożdżowego, fistaszków, pomidorów.
2. Unikaj tłustych, ciężkostrawnych, i pikantnych potraw, napojów gazowanych i posiłków tuż przed snem.
3. Zamiast trzech posiłków zjadaj cztery czy pięć mniejszych, mniej więcej w równych odstępach czasu.
4. Po jedzeniu odpocznij trochę, ale nie w pozycji leżącej. Od razu po posiłku nie pracuj w pozycji pochylonej.
5. Trzy razy dziennie pij napar z melisy, rumianku lub dziurawca. Uwaga: mięta pobudza wydzielanie kwasu solnego.