Kiszone na zdrowie

Cała rodzina powinna włączyć je do menu. Są smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe.

Na straganach ciągle jeszcze można kupić świeże ogórki. Z łatwością zrobisz z nich małosolne
Na straganach ciągle jeszcze można kupić świeże ogórki. Z łatwością zrobisz z nich małosolne123RF/PICSEL

Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych. Na co dzień warto spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu. 

Na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie w słoikach. Są lekkostrawne, pomagają osobom, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej wagi, a także usuwają z organizmu szkodliwe toksyny.

Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.  

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas