Knedle ziemniaczane
Zdrowie
Przepadam za nimi. Na początku jesieni robię je zazwyczaj ze śliwkami. Wiem, że są pyszne, bo na dziecięcych talerzach nie zostaje nawet kęs.
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- jajko
- mąka bezglutenowa lub mąka ziemniaczana
- łyżeczka płaska mleka w proszku
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- 2 kromki pieczywa bezglutenowego
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Pieczywo pokroić w drobną kostkę, przesuszyć na rozgrzanej patelni. Ziemniaki zmiksować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz do smaku. Utrzeć masło z żółtkiem, dodając stopniowo ziemniaki, mąkę, białko z jajka i mleko w proszku.
Dodać do ciasta posiekaną pietruszkę i kostki pieczywa. Dokładnie wymieszać. Formować podłużne kluseczki, wrzucać na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Podawać samodzielnie lub do gulaszu, ewentualnie z dowolnym sosem. Może też przygotować je ze śliwkami.