Reklama

Kolendra - przyprawa na zdrowie

Kolendra swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw, świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do mięs jak i sałatek. Jej aromat często przywodzi na myśl dania kuchni arabskiej czy indyjskiej. Kolendra to jednak coś więcej niż jedynie aromatyczna przyprawa - to skarbnica wielu cennych witamin i składników odżywczych.

"Ten pradawny środek leczniczy był znany w Mezopotamii już przed tysiącami lat. Kolendra jest składnikiem licznych mieszanek przyprawowych służących do doprawiania mięs i wędlin. Wzmacnia także smak pieczywa i pierników. Działanie lecznicze ma zarówno sama roślina, jak i dojrzałe nasiona. Świeże ziele działa odtruwająco w przypadku nagromadzenia się w organizmie ciężkich metali, z kolei owoce stosuje się przede wszystkim w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Podobno lekko obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi i chronią komórki przed uszkodzeniem" - wyjaśnia w swojej książce "Naturalne antybiotyki" Claudia Ritter.

Reklama

Liście kolendry to bogate źródło witaminy C, K, zawierają również niewielkie ilości wapnia, fosforu, potasu, tiaminy, niacyny i karotenu. Jeśli zastanawiamy się, jakie zdrowotne korzyści przynosi jej regularne spożywanie, lista okazuje się bardzo okazała.

Kolendra obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Sprzyja również prawidłowej pracy układu pokarmowego, wspomaga funkcje wątroby i pracę jelit.

Z powodzeniem można nazwać ją również zielonym "kosmetykiem" przeciwstarzeniowym. Badania z 2015 roku opublikowane w "Journal of Medicinal Food" wykazały zdolność kolendry do ochrony skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UVB, co zatem sprzyja zapobieganiu fotostarzeniu skóry.

Kolendra jest również cennym dodatkiem ze względu na bogactwo zawartych w niej przeciwutleniaczy. Badanie opublikowane w "Plant Foods for Human Nutrition" pokazało, że bazylia i kolendra zawierają najwyższe poziomy karotenoidów: beta-karotenu i beta-kryptoksantyny, a także luteiny - znanych ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy