Korzyści zdrowotne białka
Białko jest głównym składnikiem budulcowym komórek. Występuje w każdym żywym organizmie, umożliwiając mu wzrost i odnowę. Przyjmuje się, że dorosły człowiek o prawidłowej masie ciała powinien dziennie spożywać 0.8-1 g białka na 1 kg masy ciała. Dlaczego białko jest tak ważne dla naszego organizmu? Oto jego najważniejsze funkcje.
Termogeneza poposiłkowa to wzrost wytwarzania ciepła w organizmie po spożyciu pokarmu. Wytwarzanie ciepła wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii potrzebnej do strawienia pokarmu. Białko daje największy efekt termogenny. Oznacza to, że po jego spożyciu organizm wytwarza najwięcej ciepła, ponieważ do jego spalenia potrzebuje najwięcej energii – a tym samym spala najwięcej kalorii.
2. Buduje masę mięśniową
Białko to główny składnik budulcowy organizmu, zwłaszcza struktur mięśniowych.
3. Stabilizuje poziom cukru we krwi
Badania pokazują, że białko spowalnia proces wchłaniania cukru do krwi. Spożywanie produktów bogatych w wysokiej jakości białko (jajka, ryby) pozwala utrzymać poziom cukru na bezpiecznym poziomie.
Białko to obok wapnia najważniejsza substancja wzmacniająca kości. Warto wiedzieć, że białko jest odpowiedzialne za wiązanie wapnia w kościach, dlatego żadnej z tych substancji nie powinno zabraknąć w diecie.
5. Poprawia samopoczucie
Białko uwalnia z krwi serotoninę i dopaminę, czyli hormony szczęścia. Z krwi wędrują one do mózgu, zapewniając nam dobre samopoczucie.
Białko ma ogromny wpływ na efektywną pracę mózgu i jego rozwój. Dzieje się tak, ponieważ w swoim składzie zawiera aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
7. Ułatwia zasypianie
Problemy z zasypianiem lub niespokojny sen? Ukojenie znaleźć można w produktach zawierających białko. Naukowcy nie potrafią wytłumaczyć dlaczego, ale białko pozytywnie wpływa na jakość snu.