Kruszyna – przyjaciółka twojej wątroby
Kruszyna pospolita jest krzewem występującym na terenie całej Polski. Jej gałązki łatwo złamać, są kruche. Stąd nazwa krzewu. Kruszyny (owoców i kory) nie zbieramy sami, ponieważ nieprzetworzona jest trująca.
W medycynie naturalnej zastosowanie znalazły owoce kruszyny oraz kora.
Kruszyna dostarczy flawonoidów, garbników, soli mineralnych i saponin. Jest też źródłem glikozydów antranoidowych. To one pobudzają perystaltykę jelita grubego, działając przeczyszczająco. Na co pomaga? Oprócz właściwości przeczyszczających, kruszyna działa także żółciopędnie.
Ale kruszyny nie można stosować przewlekle i łączyć z lekami moczopędnymi oraz ze steroidami. Ponieważ kruszyna powoduje przekrwienie miednicy, nie wolno jej stosować podczas miesiączki, nie można jej zażywać w ciąży, nie powinny też jej spożywać osoby cierpiące na hemoroidy.