Ksylitol idealny zamiast cukru!

Kto lubi osłodzić sobie małą czarną o poranku, a w ciągu dnia wzbogaca w słodkie kryształki jedną i drugą herbatkę, ten zamiast zwykłego cukru powinien wypróbować brzozowy, tzw. ksylitol. Oto dlaczego.

Ksylitol jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier
Ksylitol jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier123RF/PICSEL

1. Jest on dużo mniej obciążający dla trzustki. Po jego zjedzeniu poziom glukozy we krwi podnosi się tylko umiarkowanie. Aby przetworzyć ksylitol, wystarczy niewielka ilość insuliny. Dlatego mogą sięgać po ten składnik osoby chore na cukrzycę.

2. Nie naraża tak bardzo na otyłość. Choć nie jest pozbawiony kalorii, zawiera ich dużo mniej niż zwykły cukier (1 łyżeczka ksylitolu to 14 kcal, cukru - 22 kcal).

3. Jest bezpieczniejszy dla szkliwa. Działa przeciwpróchniczo.

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?