Reklama

Ksylitol idealny zamiast cukru!

Kto lubi osłodzić sobie małą czarną o poranku, a w ciągu dnia wzbogaca w słodkie kryształki jedną i drugą herbatkę, ten zamiast zwykłego cukru powinien wypróbować brzozowy, tzw. ksylitol. Oto dlaczego.

1. Jest on dużo mniej obciążający dla trzustki. Po jego zjedzeniu poziom glukozy we krwi podnosi się tylko umiarkowanie. Aby przetworzyć ksylitol, wystarczy niewielka ilość insuliny. Dlatego mogą sięgać po ten składnik osoby chore na cukrzycę. 

2. Nie naraża tak bardzo na otyłość. Choć nie jest pozbawiony kalorii, zawiera ich dużo mniej niż zwykły cukier (1 łyżeczka ksylitolu to 14 kcal, cukru - 22 kcal). 

3. Jest bezpieczniejszy dla szkliwa. Działa przeciwpróchniczo.


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy