Które owoce mają mało cukru są bezpieczne dla diabetyków?

Słyszałam, że niektóre owoce są niewskazane dla cukrzyków. Po które mogę sięgać bez obaw, a które mogłyby mi zaszkodzić?

Cukrzycy powinni unikać bananów, śliwek, winogron, czarnych porzeczek oraz suszonych i mocno dojrzałych owoców - zawierają najwięcej cukru (nawet do 25 proc.).

Reklama

Niezbyt często i w niewielkich ilościach można pozwolić sobie na te mniej słodkie (mają od 5 do 10 proc. cukru): czereśnie, ananasy, białe i czerwone porzeczki, pomarańcze i mandarynki, morele, brzoskwinie, wiśnie, maliny, jeżyny i jabłka.

Zalecane są natomiast te owoce, w których zawartość cukru nie przekracza 5 proc., np. grejpfruty, cytryny, poziomki, awokado oraz żurawina.

Ważna rada: grejpfruty zawierają składniki, które mogą wchodzić w interakcje z lekami. Zachowaj trzygodzinny odstęp między przyjęciem lekarstwa a zjedzeniem owocu lub wypiciem soku grejpfrutowego.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | cukrzyca | dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje