Które owoce mają mało cukru są bezpieczne dla diabetyków?
Słyszałam, że niektóre owoce są niewskazane dla cukrzyków. Po które mogę sięgać bez obaw, a które mogłyby mi zaszkodzić?
Cukrzycy powinni unikać bananów, śliwek, winogron, czarnych porzeczek oraz suszonych i mocno dojrzałych owoców - zawierają najwięcej cukru (nawet do 25 proc.).
Niezbyt często i w niewielkich ilościach można pozwolić sobie na te mniej słodkie (mają od 5 do 10 proc. cukru): czereśnie, ananasy, białe i czerwone porzeczki, pomarańcze i mandarynki, morele, brzoskwinie, wiśnie, maliny, jeżyny i jabłka.
Zalecane są natomiast te owoce, w których zawartość cukru nie przekracza 5 proc., np. grejpfruty, cytryny, poziomki, awokado oraz żurawina.
Ważna rada: grejpfruty zawierają składniki, które mogą wchodzić w interakcje z lekami. Zachowaj trzygodzinny odstęp między przyjęciem lekarstwa a zjedzeniem owocu lub wypiciem soku grejpfrutowego.