Smarowidło pełne żelaza i witamin. Zdrowa propozycja na kanapki dla seniorów

Wątróbka drobiowa – superfood w formie pasty kanapkowej, idealna dla seniorów
Wątróbka drobiowa – superfood w formie pasty kanapkowej, idealna dla seniorówPhotographer: Alexander Smushkov +7 921 908 60 13123RF/PICSEL

Dlaczego pasta z wątróbki to skarb dla seniorów

Wybór wątróbki - której najlepiej użyć?

Zobacz również:

Jak podkręcić smak pasty z wątróbki

Pasztet z wątróbki
Pasztet z wątróbki123RF/PICSEL

Jak podawać i przechowywać pastę z wątróbki

Zobacz również:

    Przepis na pyszną pastę z wątróbki dla seniorów

    • 400 g świeżej wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
    • 1 średnia cebula
    • 1 małe jabłko
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka miękkiego masła
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • garść świeżej natki pietruszki
    • szczypta tymianku
    • szczypta majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    1. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zalej mlekiem lub wodą na 1-2 godziny, by pozbyć się goryczki.
    2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, podsmaż cebulę, jabłko i czosnek, a następnie dodaj odsączoną wątróbkę. Smaż delikatnie, aż wątróbka będzie gotowa w środku, ale nie sucha.
    3. Ostudź, a potem zmiksuj składniki na gładką masę razem z jogurtem i przyprawami.
    4. Przetrzyj ugotowane jajko przez sitko i dodaj do pasty wraz z posiekaną natką.
    5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pasta gotowa!
    Kanapka z pasztetem posmarowana na jasnym pieczywie, udekorowana plasterkami ogórka i pomidora, obok leżą świeże warzywa i zioła, a w tle widoczna pokrojona bagietka i miseczka z pasztetem.
    Do kanapek z pastą z wątróbki dodaj świeże warzywa. Zawarta w nich witamina C dodatkowo pomoże we wchłanianiu żelaza123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    "Nomada": Lotniskowe procedury. Jedno słowo może kosztować cię podróżINTERIA.PL