Kukurydza – skusisz się?
Kukurydza króluje na stołach obu Ameryk, w Meksyku jest bazą większości dań. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym i wartościom odżywczym zdobywa coraz szerszą rzeszę fanów na całym świecie, w tym również w Polsce. Co zyskamy jedząc kukurydzę?
Kukurydza jest w wielkiej trójce najpopularniejszych roślin uprawnych świata. Podium dzieli z ryżem i pszenicą. Dzieci najchętniej sięgają po świeżo prażony popcorn. Popularne są również płatki, kasza i mąka kukurydziana. Ta ostatnia zwłaszcza wśród osób, które nie mogą spożywać glutenu. Mąka kukurydziana nie zawiera tego białka. Nic nie dorówna jednak świeżo ugotowanej, pachnącej kolbie.
Wartości odżywcze
Około 70 proc. składu kukurydzy stanowi skrobia, która jest głównym węglowodanem w diecie człowieka. Roślina dostarczy nam również znacznych ilości błonnika. W jej składzie znajdziemy białko i witaminy z grupy B oraz komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli: A, D, E i K. Kukurydza obfituje w cenne dla zdrowia składniki mineralne na czele z potasem, wapniem, żelazem, magnezem i sodem. Jedząc ją dostarczymy naszym komórkom również miedź, mangan, fosfor, cynk, selen, a nawet jod.
Moc przeciwutleniaczy
Z uwagi na zawartość silnych przeciwutleniaczy w postaci witaminy młodości: E, beta-karotenu i selenu kukurydza ma zdolność neutralizowania wolnych rodników. Dzięki temu nie tylko hamuje proces przedwczesnego starzenia komórek, ale ma też działanie profilaktyczne: chroni nas przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Kolejne dwa antyoksydanty: luteina i zeaksantyna mają działanie ochronne względem narządu wzroku, zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej.
Korzystna dla metabolizmu
Z uwagi na zawartość błonnika i witaminy K kukurydza ma korzystny wpływ na procesy trawienne i pracę jelit. Stymuluje ruchy perystaltyczne i przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Błonnikowi zawdzięcza też utrwalanie uczucia sytości. Kukurydza jest doskonałym pomysłem na wartościową przekąskę.
Jak przygotować kolbę?
Najlepiej smakuje świeżo gotowana, a przyrządzenie kukurydzy jest dziecinnie proste. Przed gotowaniem warto sprawdzić czy kolba zmieści się do garnka, jeśli nie, po prostu ją przekrójmy. Zagotujmy wodę i wrzućmy kolbę do wrzątku. Wcześniej oczywiście trzeba obrać ją z liści i usunąć włoski. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujmy kukurydzę dziesięć minut. Czas warto wydłużyć do kwadransa tylko wtedy, gdy w garnku mamy kilka kolb. Przedłużanie gotowania ponad podany sprawi, że kukurydza będzie twarda i niesmaczna. Najlepiej smakuje serwowana z odrobiną soli.
Ewa Koza, mamsmak.com