Kumato – najsłodszy z pomidorów
Ze względu na kolor skórki Inaczej nazywany jest czekoladowym. Ta krzyżówka jest efektem pracy hiszpańskich rolników. W zimie, gdy inne odmiany pomidorów mają mało wyrazisty smak, kumato (9zł/ kg) wyróżnia się na ich tle słodkością i intensywnością.
Ma grubszą skórkę niż inne odmiany. U dojrzałego owocu jest ona miękka, jędrna i gładka (bez skaz i przebarwień). Kolor od zielono-złotego do ciemnobrązowego. Jeden kumato waży 100-150 g.
Występuje też odmiana mini (3 zł/250 g), wielkości pomidorków koktajlowych. Przechowujemy do tygodnia w suchym, chłodnym miejscu. Nie wkładamy do lodówki (stracą część smaku i aromatu). Miąższ jest zwarty, zielonkawo - brązowy z małymi pestkami.
Możesz jeść sam na surowo (z pestkami i skórką).
Zastąpi też tradycyjnego pomidora w sałatkach, sosach i zupach - nada im słodszy smak. Doskonale nadaje się do deserów np. ciasta pomidorowego.
Ma najwięcej cukru i przeciwutleniaczy ze wszystkich pomidorów. Dlatego warto, by jadły go osoby 50+, jeśli nie mają problemów z poziomem cukru.