Reklama

Kurkuma jest zdrowa, ale nie dla wszystkich. Kiedy lepiej jej unikać?

Kurkuma, nazywana również "złotem Indii" to pochodząca z Azji przyprawa o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i wspomaga proces odchudzania. Okazuje się jednak, że nie każdy może ją spożywać. Kiedy należy zachować ostrożność?

Kurkuma pochodzi z Indii i jest znana w kuchni oraz medycynie azjatyckiej od ponad dwóch tysięcy lat. Pozyskuje się ją ze zmielonych korzeni i kłączy ostryżu długiego, nazwanego również szafranem indyjskim. Mimo że uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw, nie jest polecana każdemu. Kto powinien jej unikać?

Kurkuma - Złoto Indii na talerzu i w kosmetyczce

Kurkuma należy do najpopularniejszych przypraw i jest szczególnie lubiana przez miłośników kuchni azjatyckiej. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i zapach, a także intensywny, żółty kolor. Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do mięs, makaronów, ryżu oraz sosów warzywnych. Można również przygotować z niej zdrowy napój. Kurkuma stanowi jeden ze składników przyprawy carry.

Reklama

Miłośnicy pikantnych potraw często nie zdają sobie sprawy, że kurkuma posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Wiedzą o tym natomiast osoby, które wykorzystują ją w kosmetyce. Korzeń ostryżu to prawdziwa bomba witaminowa, która pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, a do tego opóźnia procesy starzenia. 

Sprawia to, że idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry. Stanowi popularny składnik maseczek i kremów do twarzy. Wspomaga leczenie trądziku, rozjaśnia skórę i nadaje jej zdrowy wygląd.

Czytaj także: Olejek z kurkumy - koi nerwy, leczy trądzik i łupież

Właściwości zdrowotne kurkumy. Na co pomaga?  

Kurkuma uważana jest za cudowną przyprawę, która wywiera wyjątkowy wpływ na nasz organizm. Dzięki dużej zawartości kurkuminy działa przeciwzapalenie, antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo. 

Dodatkowo pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego - reguluje pracę jelit, zwiększa produkcję żółci w wątrobie, przez co wzmacnia jej działanie i wspomaga proces trawienia tłuszczy. Jest polecana w dolegliwościach żołądkowych, łagodzi problemy z niestrawnością, pomocniczo stosuje się ją także w przypadku zapalenia jelit oraz trzustki.

Kurkuma dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy hamuje rozwój wolnych rodników, tym samym opóźniając procesy starzenia. Znacząco poprawia wygląd skóry, szczególnie podczas leczenia trądziku.

Żółta przyprawa jest niezastąpiona podczas leczenia przeziębienia - można ją dodać do rozgrzewającej herbaty z miodem, cytryną i imbirem.

Należy jednak pamiętać, że kurkuma jest słabo przyswajalna przez nasz organizm, kiepsko również rozpuszcza się w wodzie. Aby zwiększyć jej skuteczność, warto przyjmować ją w połączeniu z piperyną. Znajduje się ona m.in. w czarnym pieprzu. 

Jeśli więc pijemy wodę z kurkumą, najlepiej dodać do niej odrobinę zmielonego pieprzu. Kurkuma stanowi również składnik wielu suplementów diety, a nawet herbat.

Sprawdź też: Czy picie kurkumy jest zdrowe? Kto powinien jej unikać?

Kto nie powinien jeść kurkumy? Przeciwwskazania

Mimo wielu właściwości zdrowotnych złota przyprawa nie jest polecana każdemu. Zdarza się, że jej spożywanie wywołuje reakcję alergiczną organizmu. Może wtedy pojawić się biegunka, nudności, a nawet wymioty.

Z kurkumy powinny zrezygnować także osoby, które z zalecenia lekarza przyjmują leki rozrzedzające krew. Nie jest ona polecana również w przypadku osób cierpiących na niskie ciśnienie (kurkuma obniża je jeszcze bardziej). 

Ostrożność w stosowaniu kurkumy powinny zachować osoby cierpiące na kamicę żółciową - przyprawa wzmaga produkcję żółci, co nie zawsze jest pożądane w procesie leczenia. 

Stosowanie kurkumy w ciąży

Niektórzy lekarze uważają, że ciężarne kobiety również powinny zrezygnować ze spożywania kurkumy. Może ona wywoływać skurcze macicy, a tym samym wywołać przedwczesny poród. Aby tak się stało, konieczne jest jednak regularne spożywanie przyprawy w dużych ilościach. Sporadyczne dodawanie jej do potraw nie jest niebezpieczne. 

Czytaj także:

Imbir - twój jesienno-zimowy must have na odporność

Spirulina - jak działa na zdrowie?

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurkuma | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy