Kurkuma: Nie dla każdego
W kurkumie znajdziemy całe mnóstwo witamin - C, B6, E, K - i składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, wapń, fosfor, sód, cynk i potas.
Według wielu źródeł, kurkuma jest najzdrowszą przyprawą świata. W diecie dziecka może być stosowana w niewielkich ilościach już od 6. miesiąca życia, choć część lekarzy zaleca, aby podawać ją dopiero po drugim roku życia malucha.
Jak z każdą przyprawą, tak i z kurkumą należy uważać, ponieważ może powodować u malucha niepożądane skutki uboczne. Dlatego przy próbie włączania jej do diety, należy zaczynać od małych dawek. Jeśli w ciągu trzech dni od podania przyprawy u dziecka wystąpią objawy niestrawności, biegunka, wysypka czy zawroty głowy, należy zrezygnować z tego dodatku.
Na kurkumę należy uważać także przy cukrzycy. Może obniżać poziom cukru we krwi i utrudnić utrzymanie go na właściwym poziomie. Nie poleca się jej również osobom cierpiącym na kamicę nerkową, gdyż może zwiększać odczuwany ból. Ze względu na zwiększanie ukrwienia, zaleca się odstawić kurkumę na co najmniej dwa tygodnie przed wszelkimi operacjami i zabiegami. Nie należy też używać jej przy jednoczesnym zażywaniu leków przeciwzakrzepowych.