Lecznicze kiełki gryki
Mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Warto jeść je codziennie!
Są źródłem witamin A, C i E a także cynku, magnezu i żelaza. Zawierają tryptofan (łagodzi objawy stresu), tyrozynę (pobudza pracę mięśni) i histydynę (poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego). Kiełki gryki mają również działanie oczyszczające układ limfatyczny, neutralizujące toksyny i alkalizujące organizm (odkwaszające).
Dzięki rutynie, której poziom bywa nawet 18 razy wyższy w kiełkach niż nasionach, wpływają wzmacniająco na naczynia krwionośne oraz redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Siewków możesz używać do dań na słono: posypać nimi kanapkę, dodać do sałatki oraz na słodko jako dodatek do koktajli.
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>