Lecznicze oleje: Pięć najlepszych kuracji
Dobre tłuszcze są niczym leki – pomagają zachować lub odzyskać zdrowie. Sprawdź, jak je stosować.
Lniana pasta dr Budwig na zapalenie i ból stawów
Olej lniany zawiera kwas oleinowy, który zwalcza powodujące stan zapalny wolne rodniki. Jego regularne stosowanie zmniejsza ból i sztywność stawów oraz zapobiega ich zwyrodnieniom.
Jak stosować? Pięć minut miksuj 6 łyżek oleju lnianego z 12,5 dag twarożku i małym kubkiem jogurtu naturalnego. Dopraw miodem lub pieprzem. Codziennie przez 2 miesiące zjadaj 6 łyżek pasty.
Dyniowa terapia przeciw pasożytom
Sekret leczniczych właściwości oleju z pestek dyni tkwi w kukurbitacynie. Substancja ta działa na system nerwowy pasożytów (tasiemca, glisty lub owsika) - paraliżuje je i ułatwia ich wydalenie z przewodu pokarmowego.
Jak stosować? Przez 2 tygodnie pij łyżeczkę oleju na czczo (30 min przed posiłkiem) i pół godziny przed kolacją.
Łagodząca czarnuszka na kłopoty z alergią
Za przeciwalergiczne działanie oleju z czarnuszki odpowiada zawarty w nim tymochinon. To substancja, która blokuje wytwarzanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Dzięki niemu układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na wszelkie alergeny, które pojawiają się w naszym otoczeniu.
Jak stosować? Pij łyżeczkę oleju trzy razy dziennie przez okres pylenia. Możesz też go używać zewnętrznie - zastępując nim maści antyhistaminowe, stosowane na zmiany skórne.
Nasza "oliwa Północy" na obniżenie cholesterolu
Jest źródłem steroli roślinnych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy, nazywany "oliwą północy", zawiera najmniej przyczyniających się do miażdżycy naczyń nasyconych kwasów tłuszczowych, ok. 6,7 proc. (oliwa z oliwek ma 14 proc.).
Jak stosować? 2 łyżki oleju rzepakowego dodawaj codziennie np. do sałatek, a utrzymasz cholesterol w ryzach.
Kokosowa płukanka zwalcza grzyby i bakterie
Olej kokosowy jest źródłem kwasu laurynowego, znanego ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych. Płukanie nim ust zmniejsza ryzyko chorób dziąseł, zębów, gardła czy zatok, ale też chroni cały organizm przed drobnoustrojami.
Jak stosować? Weź łyżkę oleju (na czczo) i płucz nim jamę ustną 15 minut, po czym wypluj. Powtarzaj przez 15 dni.
Trzymaj w lodówce: Każdy olej tłoczony na zimno jest słabo odporny na światło i temperaturę - pod ich wpływem traci właściwości. Dlatego przechowuj go w lodówce, w ciemnej butelce, do 3 tyg. po otwarciu.