Reklama

Leki z głogu

Urodziwe kwiatki i owoce mogą mieć wspaniały wpływ nie tylko na nasze serce, ale także wiele innych narządów! Oto, przy jakich schorzeniach i dolegliwościach przyjdą nam z pomocą.

Hebatka na kołatanie serca

1 łyżeczkę suszonych owoców zalej w naczyniu 1/2 szklanki wody o temperaturze pokojowej, wymieszaj i ogrzewaj pod przykryciem 30 min, nie dopuszczając do wrzenia; przecedź.

Pij 2 razy dziennie, także przy nadciśnieniu i miażdżycy (najlepiej po konsultacji z lekarzem).

Napój na stany lękowe i kłopoty ze snem

1 łyżeczkę suszonych, rozdrobnionych kwiatów zalej 1 filiżanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 10 min; przecedź. Możesz dodać miód naturalny do smaku.

Pij do 3 filiżanek dziennie (obowiązkowo jedną przed snem).

Nalewka łagodząca bóle głowy

Jednakową ilość kwiatów i owoców (opłukanych i oczyszczonych z szypułek) wsyp do półlitrowej butelki i zalej czystą wódką (tak, by były zakryte). Butelkę odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu przefiltruj płyn i trzymaj w szczelnie zamkniętym naczyniu w ciemnym miejscu.

Reklama

Stosuj 4–15 kropli w razie ataku dolegliwości.

Syrop wzmacniający

1 i 1/2 kg owoców wsyp do metalowego garnka, zalej wodą na 15 min, by zmiękły. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Gotuj 5 min. Umieść na kilku warstwach gazy nad garnkiem i odstaw na noc, by z papki przesączył się płyn.

Wlej go do garnka, dodaj 1 szkl. miodu, dobrze zamieszaj, zagotuj i gotuj jeszcze 1 min; wlej do wysterylizowanych małych słoików i zakręć; zapasteryzuj.

Pij syrop rozcieńczony wodą 1–2 razy dziennie.

Napar przeciwko bólom stawów

1–2 łyżeczki suszonych rozdrobnionych owoców zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 20 min; zamieszaj, odcedź. Pij 2–3 razy dziennie (np. gdy chorujesz na reumatyzm).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy