Reklama

Luteina – w trosce o zdrowe oczy

Szkolne obowiązki robią się z dnia na dzień coraz poważniejsze. Uczniowie spędzają długie godziny w szkole, a po południu czekają jeszcze zadania domowe. To niebagatelny wysiłek dla oczu. Co włączyć do jadłospisu, by wzmocnić oczy?

To, że widzimy, wydaje nam się oczywiste, póki nie pojawią się pierwsze symptomy przemęczenia lub chorób oczu. Nasz wzrok jest codziennie narażony na wiele szkodliwych czynników. Jesienią dni robią się coraz krótsze i coraz większą część doby spędzamy w sztucznym oświetleniu, co osłabia wzrok.

Ogromnym obciążeniem dla oczu jest niebieskie światło elektronicznych ekranów, które podejrzewane jest o przyspieszanie rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Klimatyzacja, zanieczyszczenie powietrza, nieodpowiednie oświetlenie do nauki i czytania - to wszystko wpływa na osłabienie narządu wzroku. Część szkodliwych czynników możemy eliminować lub modyfikować, na wiele mamy jednak bardzo ograniczony wpływ. Zawsze warto zadbać o oczy od środka i włączyć do jadłospisu produkty, które je wzmocnią. 

Reklama

Najważniejsza luteina

Luteina to żółty barwnik ksantofilowy z grupy karotenoidów, silny przeciwutleniacz, który odgrywa ogromną rolę dla dobrej kondycji i ochrony wzroku. Obecność ksantofili (luteiny i zeaksantyny) w plamce żółtej oka ma kluczowe znaczenie dla wzmocnienia siatkówki. Oba przeciwutleniacze nie tylko neutralizują wolne rodniki, ale jednocześnie chronią oko przed szkodliwym wpływem światła, szczególnie niebieskiego, uważanego za najbardziej destrukcyjne dla oczu. 


Skąd pozyskać luteinę? 

Luteina nie może być produkowana przez organizm człowieka, musimy dostarczać ją z pożywieniem. Jest syntetyzowana przez rośliny i występuje głównie w zielonych liściach oraz żółtych i pomarańczowych warzywach. Absolutnym prymusem ze względu na zawartości luteiny jest jarmuż. Duże ilości barwnika ma też szpinak, natka pietruszki, sałata, brokuły, cukinia i papryka. Mniejszą ilość znajdziemy w fasolce, kapuście i marchewce.

Luteina występuje również w owocach, ale warzywa są zdecydowanie lepszym jej źródłem. Najwyższą zawartości luteiny wśród owoców mają: nektarynki, jeżyny, agrest, awokado, kiwi, maliny i czarne porzeczki. Jej ilość w warzywach i owocach warunkowana jest wieloma czynnikami, zależy między innymi od metody i miejsca uprawy. Luteina występuje również w żółtku jaja kurzego, co jest konsekwencją karmienia kur produktami roślinnymi.

Nie traktujmy jaj, jako głównego, a tylko dodatkowe źródło luteiny. Warto wiedzieć, że luteina, podobnie jak witaminy A, D, E i K rozpuszcza się w tłuszczach. Dodajmy więc do posiłku dobrej jakości olej roślinny dla zwiększenia przyswajalności luteiny. Powtarzajmy dobre nawyki żywieniowe codziennie, niech wejdą w krew naszym dzieciom. Troska o zdrowie i dobrą kondycję ciała to jeden z najpiękniejszych prezentów, jakie możemy im podarować.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: luteina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy